VEČERAS PREMIJERA CRNE PTICE: Komad po višestruko nagrađivanom romanu za mlade

D. Ristić

28. 06. 2022. u 14:52

Ansambl Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, uz pomoć mladih beogradskih glumaca, izvešće večeras premijeru komada za decu i mlade "Crna ptica".

ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРА ЦРНЕ ПТИЦЕ:  Комад по вишеструко награђиваном роману за младе

D. Ristić

Komad je urađen prema istoimenom, višestruko nagrađivanom romanu prvencu dramaturškinje Aleksandre Jovanović, a režirala ga je Marija Mladenović, kojoj će ovo biti diplomska predstava. Autorski tim se nada da će "Crna ptica" izazvati interesovanje mladih pozorišnih gledalaca, kojima se, kažu, pozorište ređe obraća.

- Malo je predstava na repertoaru namenjenih starijim osnovcima i srednjoškolskoj omladini, a ovo je komad upravo za njih. Ne dešava se često da mi je baš krivo što ne glumim u nekoj predstavi, a ovo je baš takav slučaj - kaže umetnički rukovodilac vranjskog teatra Bojan Jovanović.

Glavne uloge u "Crnoj ptici tumače mladi glumci iz Beograda Jovana Berić, Filip Hajduković i Nikola Mijatović, i njihove vranjske kolege Kristina Janjić Stojanović, Žetica Dejanović i Mihajlo Stojković, uz dete glumicu Sofiju Arsić. Inače, ovaj roman je već dramatizovan kao monodrama pod naslovom "Želja" koja je lane izvedena na Zmajevim dečjim igrama i za koju je autorka dobila nagradu za tekst. Roman "Crna ptica" našao se i među 200 najboljih na svetu prema izboru izdavača kataloga na prošlogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)