IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U FRANCUSKOJ: Beograd i Pariz, dva grada, jedna sudbina

Goran ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika: PARIZ

17. 06. 2022. u 15:25

PARIZ i Beograd, dve evropske prestonice, na jednoj izložbi. U Kulturnom centru Srbije u glavnom gradu Francuske u četvrtak uveče otvorena je postavka “Primenjena nostalgija” na kojoj su predstavljeni radovi francuskinje Lor Može i fotografa iz Srbije Nemanje Maraša.

ИЗЛОЖБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Београд и Париз, два града, једна судбина

Foto: G. Čvorović

Paralelno, po jedan rad od svakog stvaraoca, u paru, na različite, a iste načine, dočarava dva grada. Nemanja je fotografisao Pariz, a Lor Beograd. Zanimljivo je da su se njih dvoje prvi put videli tek na izložbi, dok su njihovi radovi ranije postavljeni zajedno.

Nemanja Maraš/Foto: G. Čvorović

Postavka je organizovana povodom francuskog predsedavanja EU, a običaj da se fotografije iz Srbije i zemalja koje šestomesečno vode Uniju postoji već dugi niz godina.

Lor Može/Foto: G. Čvorović

- Neke scene Pariza me zaista podsećaju na Beograd. Video sam dosta sličnosti. To je bila i ideja izložbe. Najpre pomislimo da su dva grada dosta različita, ali ima nečeg što ih spaja, u ljudima, živosti, kretanju ulice – istakao je Maraš za “Novosti”.

Lor Može je, za to vreme, fotografisala Beograd.

Foto: G. Čvorović

- Bilo je vrlo zanmljivo. Radim obično serije fotografija i u Beogradu sam tražila nešto što će ih povezati, svetlo, decu, mladost, ljude, ljubav. I, sve sam to pronašla. Mogla sam da osetim nešto veoma sveže u tom smislu u Beogradu – istakla je Francuskinja koja je u glavnom gradu Srbije živela između 2005. i 2010. godine.

Prisutne su pozdravili ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić, direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski Popović i zamenica generalnog sekretara u Francuskom ministarstvu spoljnih poslova Karolin Ferari.

Foto: G. Čvorović

- Izložba je stavila naše odnose u istorijsku perpsektivu, jer ilustruje bliskost naša dva glavna grada, Pariza i Beograda, i, iznad toga, Srbije i Francuske. Ove fotografije konkretno pokazuju kroz svakodnevni život ljudi našu zajedničku pripadnost evropskoj zajednici i evropskom kulturnom prostoru zasnovanom na evropskim vrednostima – naglasila je Ferari u pozdravnom govoru.

Istakla je i privrženost Francuske Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi, a naglasila i vezu bliskosti i prijateljstva između Francuske i Srbije.

- Na bilateralnom planu, poznato je kakvo odabrano mesto Srbija zauzima u francuskoj strategiji za Balkan. Naši kulturni odnosi su takođe jaki i dinamični, kao što pokazuje i ova izložba – rekla je Ferari i izrazila želju da poseti evropsku prestonicu kulture Novi Sad.

Minstarka Joksimović je takođe istakla snažne odnose između Francuske i Srbije u različitim domenima, od kulture i ekonomije, do privrede, vojne saradnje i evropskih intergracija, čemu Francuska daje značajnu podršku.

Foto: G. Čvorović

- Srbija i Francuska imaju svoje tradicionalno istorijsko prijateljstvo i mi ga sa puno poštovanja negujemo – naglasila je Joksimović.

Osvrnula se i na evropski put Srbije, istakavši da naša zemlja ceni činjenicu da je Francuska pre tri godine inicirala novu metodologiju pristupanja, i da je Srbija tu metodologiju prva aktivno i angažovano prihvatila.

- Posebno mi je zadovoljstvo da budem u Parizu samo nekoliko dana pre konferencije na najvišem nivou između EU i partnera sa Zapadnog Balkana, koju je inicirao francuski predsednik Makron i koja bi trebalo da donese važne poruke imajući u vidu koliko je teška i zahtevna geopolitička situacija danas u Evropi i svetu – naglasila je Joksimović i poručila da je Srbija pokazala da je potpuno privržena najvišim evropskim vrednostima.

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: POVELjA O HRAMU U TEMELj JE UGRAĐENA - San predaka ostvaren je nakon 125 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!