PISAO JE JASNO KAO DA PRIPOVEDA: Kapitalno delo "Priroda u verovanju i predanju našega naroda" Tihomira R. Đorđevića predstavljeno u SKZ

D. Bt.

04. 06. 2022. u 08:12

U GODIŠNjICI obeležavanja 13 decenija postojanja SKZ je predstavila, u znamenitom "plavom kolu", delo u dva toma, "Priroda u verovanju i predanju našega naroda" Tihomira R. Đorđevića (1869-1944), koji je svojevremeno bio predsednik Zadruge.

ПИСАО ЈЕ ЈАСНО КАО ДА ПРИПОВЕДА: Капитално дело Природа у веровању и предању нашега народа Тихомира Р. Ђорђевића представљено у СКЗ

Skup u Zadruzi / Foto M. Zavišić

Priređivač dr Branko Zlatković je istakao da ova monografija predstavlja i dan-danas kapitalno, neprevaziđeno i klasično štivo i najcelovitiju etnološku studiju o srpskim i balkanskim verovanjima i običajima u vezi sa prirodom i njenom pojavnošću.

- U prvoj knjizi nižu se članci o kosmičkim telima (zemlji, nebu, suncu, mesecu, zvezdama), meteorološkim i atmosferskim pojavama (pomračanje sunca i meseca, duga, kiša, grad, grom, potop), kao i četiri teksta o biljkama. U drugom tomu su tekstovi o pticama, gmizavcima, insektima i ribama - rekao je Zlatković. - Najneobičniji je prilog o "premeštanju nepokretnih predmeta" (crkava, ikona, gradova, krstova, tela svetaca) koji nije u najdirektnijoj vezi sa prirodnim pojavama, ali ga čudesna moć preletanja s jednog mesta na drugo povezuje sa svetom ptica i insekata.

Još kao profesor Učiteljske škole u Aleksincu, Đorđević je, najpre, zapisivao predanja, anegdote, priče o životinjama, poslovice, zagonetke i druge umotvorine koje su ispoljavale narodna poimanja o svetu prirode i njenim manifestacijama, naglasio je Zlatković. Kasnije je koristio monografije, priručnike i publikacije iz oblasti botanike, zoologije, veterine, medicine, geografije, a zahvaljujući erudiciji i poznavanju više evropskih jezika bio je u toku s najmodernijim metodama i dometima u svetskoj nauci.

- Svoju široku naučnu perspektivu i svestranu materiju Đorđević je poznavao do te mere da mu je stil mogao biti jasan i razgovetan. On je pisao kao da pripoveda, a prirodu i prirodne pojave dočaravao kao da se događaju u trenutku kada on piše, odnosno, kada čitalac čita - rekao je Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ. - Njegova knjiga je bogata i razuđena riznica jezika koji je koloritan i zvučan, dočarava narodni život i drevnu kulturu. Priče o hvatanju vukova, lisica, medveda, jazavaca, na razne načine u raznim krajevima prenose nas u predele i vremena drevnih ljudi, a vreme i svet koji se dočaravaju bili su takoreći juče, iako su bespovratno prošli.

Goli stočari iz Berana

U ČLANKU posvećenom ovci Đorđević je naveo kazivanje svog rođaka iz Berana o tome kako su se stočari dovijali da poštede ovce od zlih pogleda ljudi: "Jednom, dok su stočari iz Berana gonili stoku u Srbiju, prolazili su kroz Čačak. Najstariji čobanin je znao da će stado od 1.000 ovaca privući pažnju Čačana, pa je u strahu da ih ne ureknu pogledima, naredio čobaninu Milošu Tomaševiću da se svuče go i da bude usred ovaca dok stoka ne prođe kroz vašar. Građani su gledali u čudu u golog Miloša, a stoka je prošla pošteđena njihovih pogleda."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!