ŽIVOT POSVEĆEN UMETNOSTI: Nagrada "Sreten Marić" Biblioteke Matice srpske uručena Jerku Ješi Denegriju

J. SIMIĆ

02. 06. 2022. u 22:54

NAJLEPŠI odabir u mom životu jesu studije umetnosti i bavljenje njome u Beogradu u kojem sam se obreo pre mnogo decenija oduševljen svim što se u njemu dešavalo. Tako je bilo tada, nadam se da će biti i ubuduće - rekao je dr Jerko Ješa Denegri, rođenjem Splićanin, nekadašnji kustos beogradskog Muzeja savremene umetnosti i profesor Filozofskog fakulteta, pošto mu je u četvrtak u Biblioteci Matice srpske uručena nagrada "Sreten Marić".

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН УМЕТНОСТИ: Награда Сретен Марић Библиотеке Матице српске уручена Јерку Јеши Денегрију

Tatjana Koković, Jerko Denegri i Selimir Radulović / Foto BMS

Priznanje ga je toliko dirnulo da je svoju besedu - zahvalu skratio, rekavši: "Da ne bih zaplakao jer meni se ovakve stvari nisu dešavale a nisam siguran ni da ih zavređujem".

Nagradu za najbolju esejističku knjigu iz oblasti književnosti i filozofije "Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka" u izdanju "Službenog glasnika" dr Denegriju jednoglasno je dodelio žiri u sastavu - Katarina Marić Leobardi (kćerka Sretena Marića), Radovan Popović i Gojko Tešić.

U obrazloženju, između ostalog, navodi se da "Denegrijev analitički, interpretativni i kritički rukopis i u ovoj knjizi odlikuje osobena strast tumačenja i čitanja likovnog artefakta bilo da je reč o slikama, skulpturama, grafikama ili performansima".

- Nesporno treba istaći da je Denegrijev doprinos za istoriju srpske umetnosti apsolutno fascinantan - naglasiili su članovi žirija.

Nagradu, koja nosi ime jednog od vrhunskih srpskih esejista i prevodilaca Sretena Marića (1903-1992), ustanovili su Biblioteka Matice srpske i Opština Kosjerić 2005. Dodeljuje se svake druge godine, a ovoga puta stigla je sa zakašnjenjem zbog "dvogodišnje prismotre pandemijskog oka", kako je kazao upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović koji je laureatu uručio prestižno priznanje.

FILOZOFIJA KAO POEZIJA

PREDSEDNICA kosjerićke Skupštine opštine, Tatjana Koković, najavila je da će narednom laureatu ova nagrada biti uručena u Kosjeriću, rodnom mestu Sretena Marića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a