NIJE LAKO BITI ARAPIN U HOLIVUDU: Ziko Zaki, zvezda serije "Ef-Bi-Aj", o odrastanju u Americi, egipatskom poreklu, glumi i karijeri

NIKOLA DRAŽOVIĆ

05. 06. 2022. u 10:38

PUT koji su tokom devedesetih godina prošlog veka latinoamerički glumci krčili na američkoj televiziji, boreći se sa time da umesto sluškinja, baštovana i narko-bosova, dobiju neku ozbiljniju rolu, spreman je, izgleda, za novo "raščišćavanje". A prometna je to saobraćajnica.

НИЈЕ ЛАКО БИТИ АРАПИН У ХОЛИВУДУ: Зико Заки, звезда серије Еф-Би-Ај, о одрастању у Америци, египатском пореклу, глуми и каријери

Foto CBS/Foks

Na njoj smo pre "Latinosa" videli Afroamerikance koji su, možda, i jedini uspeli da se zaista izbore za svoje mesto pod suncem holivudskih reflektora, ali je i njihova borba trajala pola veka duže. Srbima i Rusima, za sada, takva sudbina se ne smeši. Međutim, na ovu trnovitu stazu pre nekoliko godina hrabro su zakoračili i Arapi.

U boj za pozitivan imidž poveo ih je glavni glumac serijala "Ef-Bi-Aj", čija se četvrta sezona trenutno emituje na kanalu Foks Krajm (utorkom od 22.00), a u kojoj se Ziko Zaki, kao agent Omar Adom, u redovima američke bezbednosne službe bori protiv najozloglašenijih terorista sveta. Kao glumac egipatskog porekla, zahvaljujući ovoj akcionoj krimi drami, čiji je autor legendarni Dik Vulf, producent kultnog "Reda i zakona", nagrađen sa dva Emija, uz još 12 nominacija za isto priznanje, postao je tako prvi protagonista islamske veroispovesti u jednoj američkoj seriji. Istina, kako to Ziko otkriva u ekskluzivnom intervjuu za "TV Novosti", ova rola prvobitno uopšte nije bila pisana za njega, ali je očigledno došla do onoga kome je bila suđena.

- Kada sam se prijavio za kasting očekivao sam da ću biti odabran za nekog od sporednih junaka. Nekog manje važnog agenta, a sasvim normalno mi je da to bude, možda, i negativac, budući da je koncept serije baziran na radu američke bezbednosne službe koja se svakodnevno bori sa ekstremistima. Uz Arape se već dugo, naravno, ne bez razloga, vezuju negativne asocijacije, pa mi tada i nije bilo tako čudno da dobijem epizodnu ulogu, recimo, nekog teroriste - otkriva na početku razgovora za "TV novosti" glumac koji se pre 32 godine rodio u Aleksandriji, a koju je sa roditeljima, koji su emigrirali u SAD, napustio kao beba od mesec dana. Put ih je poveo ka Pensilvaniji, gde su se pridružili njegovim babi i dedi, a s vremenom je otkrio talenat i ljubav ka glumi. Zika smo gledali u epizodnim ulogama u seriji "Domovina", zatim u spinofu kultnog TV hita "24 sata", pod nazivom "24 sata: Nasleđe", kao i nekoliko epizoda "Mornaričkih istražitelja: Los Anđeles". A zatim je, 2018, usledio "Ef-Bi-Aj".

 

Foto CBS/Foks

* I kako ste od očekivane uloge teroriste završili u uniformi onoga koji se bori protiv njih?

- Zahvaljujući proceni Dika Volfa, koji je, kada sam došao na audiciju, odlučio da čitam tekst agenta Omara. On se, naravno, tada nije tako zvao. Originalno, ovu ulogu trebalo je da glumi Latinoamerikanac. Omar uopšte nije trebalo da bude Arapin. Međutim, kada sam završio kasting, Dik je doneo odluku za koju ni on, a ni ja tada, nismo bili svesni da će na neki način biti istorijska. Američka televizija tog dana dobila je svog prvog glavnog junaka arapskog porekla.

* Da li ste razmišljali o tome kako ćete se snaći sa takvim izazovom?

- Apsolutno. Sumnjao sam u realnost takve priče. Bio sam svestan da je pozitivno to što će konačno biti razbijen stereotip o Arapima kao negativcima odgovornim za mnogobrojne terorističke napade. Svetu je teško da shvati da nisu apsolutno svi Arapi vojnici smrti. A donekle sam i ja, kao neko ko je odrastao u Americi, bio deo tog stereotipa, i sumnjao u to da li je zaista moguće da jedan Arapin bude glavni agent Ef-Bi-Aj-a. Iako smo mi živeli jednim normalnim životom. Moj otac je stilista, majka, takođe, ima svoj salon. To je jedan potpuno normalan i prirodan život koji vodi većina ljudi na svetu.

* Šta je uticalo najviše na to da poverujete da je takav scenario moguć?

- Verovali ili ne, poseta sedištu Ef-Bi-Aj-a. U sklopu priprema za seriju i razrađivanja naših likova, morali smo da steknemo utisak iz prve ruke o tome kako zaista funkcionišu bezbednosne službe. Taj deo pripreme trajao je nedeljama i podrazumevao je razgovore sa pravim agentima koji su nam pomagali da naučimo neke osnovne protokole, od toga kako izgleda njihov život u kancelariji i na terenu, do toga ko su oni kada dođu kući i zatvore vrata za sobom, ostavivši tu ludnicu sa druge strane. Možete samo zamisliti moje iznenađenje kada sam prvog dana došao u "Ef-Bi-Aj", i shvatio da sve ono kako sam zamišljao agente, u stvari - nije istina. Dočekalo me je njih petorica. Pre tog sastanka imao sam utisak da su oni svi isti, kao u serijama uz koje smo svi odrasli. Međutim, jedan od agenata koji su nas tamo dočekali bio je baš kao i ja - rodom iz Egipta, a drugi je bio gej. Tada sam shvatio da zaista ne znam ništa o tim "ljudima u crnom" (smeh).

* Koliko je ova uloga promenila vaš život?

- Promenila ga je mnogo i to na više nivoa. Pre desetak godina, kada sam započinjao karijeru, sećam se razgovora sa mojom tadašnjom agentkinjom, kada sam bio spreman na to da ću verovatno biti prinuđen da glumim za osrednje honorare, mahom negativce i da neću moći previše da biram uloge ako planiram da živim od glume. Međutim, danas sam u mogućnosti da odbijem rolu koja mi se ne dopada i to smatram velikim uspehom. Takođe, zahvaljujući ovoj seriji, uspeo sam da ne pobegnem od toga ko sam, da ne zaboravim na svoje korene, već da iskoristim svoj jezik i nasleđe sa Bliskog Istoka kako bih obogatio ulogu i učinio je autentičnom. Najsmešnije od svega je što sam tek nekoliko meseci nakon što sam prihvatio ulogu u seriji shvatio da je Dik Volf već snimio dokumentarac u kom je pratio život jednog "Ef-Bi-Aj" agenta koji je bio, baš kao i ja - Egipćanin. Dakle, on je sve vreme znao šta želi. Za njega je to bila "igra na sigurno", a ja sam živeo u strahu kako će gledaoci reagovati.

* Šta je za vas bio najveći izazov kod ove serije?

- Nesumnjivo je to bila odgovornost vodećeg junaka, koju uz koleginicu Misi Pergrim delim pred kamerama. Međutim, i serija je specifična po sebi. Ima mnogo akcije, drame, trebalo je navići se na to da 12 sati tokom snimanja urlate iz petnih žila na negativce dok oko vas pljušti kiša metaka, a automobili lete u vazduh. Iako sam prilično ogluveo posle ove četiri sezone, unapred se radujem tome što je cela franšiza, a to su, dakle, naša i još dve serije, dobila zeleno svetlo, ne samo za petu već i za šestu sezonu. Rat sa terorizmom se nastavlja.

Foto CBS/Foks

* Iz Egipta ste otišli pre više od tri decenije. Da li je tu prestala vaša veza sa domovinom?

- Ne, u SAD smo kao i mnogi došli, nadajući se nekom boljem i sigurnijem životu. Ali nismo presekli sve veze sa Egiptom. Gotovo svake godine, otkako smo napustili zemlju, leto provodim u Aleksandriji. Imamo tamo mnogo prijatelja, i pola porodice nam i dalje živi tamo. Egipat je i dalje deo mene. Tečno govorim arapski jezik, i to je još jedna stvar koja mi je mnogo pomogla kod ove uloge.

* Ima li mesta za Arape na američkoj televiziji?

- Vremena se menjaju. Čini mi se da svaka manjina ima svoj put borbe u Holivudu i da je teško pobediti stereotipe bilo da ste latinos, crnac, Arapin, Azijat, ili Rus. Svi smo u istoj poziciji. Imao sam tu sreću da sam pre ove imao nekoliko uloga dobrih vojnika, kao i to da sam naišao na Dika Volfa. Smatram da manjinske uloge na malim ekranima nose raznovrsnost koja nije dovoljno eksploatisana, i koja bi američku televiziju mogla da učini živopisnijom. Različitost je bogatstvo, a Holivud to tek treba da otkrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi