ZAŠTITA DVORACA I PALATA: Održan okrugli sto posvećen nasleđu u Kulturnom centru Srbije u Parizu

G. ČVOROVIĆ

28. 05. 2022. u 12:45

SRBIJA želi da obnovi svoje dvorce, a u tome očekuje svesrdnu pomoć Francuske. Najpre u savetima, imajući u vidu da se dve hiljade zamkova u ovoj zemlji održava privatnom inicijativom, ali u saradnji s državom.

ЗАШТИТА ДВОРАЦА И ПАЛАТА: Одржан округли сто посвећен наслеђу у Културном центру Србије у Паризу

Foto: Ministarstvo kulture

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u četvrtak uveče je održan okrugli sto pod nazivom "Dvorci Srbije: zaštita kulturnog nasleđa". Ovaj projekat obuhvata 188 zamkova i palata na teritoriji Srbije koji su pod zaštitom države. Cilj okruglog stola bio je traženje izvora inspiracije u dijalogu srpskih i francuskih stručnjaka kako bi se ovo blago kulturnog nasleđa Srbije zaštitilo i iskoristilo na održiv način, kao što se to radi u Francuskoj.


Neki od ovih dvoraca u Srbiji su u privatnom vlasništvu, drugi u vlasništvu države, a ima i onih koji su u procesu restitucije.


- Obnavljanjem dvoraca dajemo i doprinos razvoju privrede i jačanju turističkih potencijala Srbije, pokazujemo zreliji i odgovorniji odnos prema našoj istoriji i negovanju kulture sećanja - rekla je između ostalog u pozdravnoj reči ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković.


Renoviranim dvorcima bi trebalo pronaći i svrhu, koja ujedno omogućuje i njihovo održavanje, pa bi tako mogli da postanu galerije, ali i hoteli, vinarije... Mogli bi da ih obilaze i đaci u okviru školskog programa.


Prisutnima se između ostalih obratio i član Francuske akademije i bivši ministar kulture, inače nećak nekadašnjeg francuskog predsednika, Frederik Miteran.
- Srpska kultura je uvek bila obožavana u Francuskoj, imajući u vidu veoma čvrste odnose koji postoje između dva naroda - istakao je Miteran.


Miteran je objasnio na koji način Francuzi održavaju svoje dvorce i kao dobitni model naveo javno-privatnu inicijativu.


Među govornicima su bili i princeza Jelisaveta Karađorđević, koja je rođena u Belom dvoru odakle, kako je prenela, nosi divna sećanja, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, moderator Robert Čoban i pomoćnica ministra kulture za kulturnu baštinu Danijela Vanušić. 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!