MESEC DANA ZA ARHITEKTURU: Otvaranjem izložbe u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda počinje 17. BINA

M. KRALj

26. 05. 2022. u 10:27

OBELEŽAVANjU 125. rođenja velikana srpske arhitekture Nikole Dobrovića priključilo se i 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2022, koja će od večeras predstaviti i centralnu izložbu u Likovnoj galeriji KCB, kao i niz predavanja, tribina, radionica i već tradicionalnih šetnji.

МЕСЕЦ ДАНА ЗА АРХИТЕКТУРУ: Отварањем изложбе у Ликовној галерији Културног центра Београда почиње 17. БИНА

"Nagrada Piranesi" / Foto J. Rusjan

- BINA je počela kao nedelja arhitekture, a ove godine manifestacija će trajati više od mesec dana - istakla je predstavaljajući manifestaciju Danica Prodanović, jedan od osnivača i organizatora.

Postavka "Nagrade i konkursi 2021-2022", kojom će večeras u KCB otpočeti smotra, predstaviće pobednička rešenja sedam arhitektonskih konkursa za Grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda. Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina, kao i izgradnju depoa Narodne biblioteke Srbije, paviljon MSUB. Biće predstavljen i projekat za multifunkcionalni centar "Ložionica", za Mostarsku petlju, metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa, novu zgradu Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Prema rečima Jelene Ivanović Vojvodić, takođe osnivača i organizatora, posle zatišja zbog pandemije i ostalih okolnosti, pojavilo se više od deset različitih konkursa koji se tiču i arhitekture i urbanizma, ali i pojedinih enterijerskih pozicija u samom gradu.

U digitalnom formatu, u okviru BINA, biće prikazana i 532 projekta iz 41 zemlje, nominovana za "Evropsku nagradu za savremenu arhitekturu EU Mis avord" Fondacije "Mis van der Roe", čiji je kustos Ivan Blasi (od 16. juna do 7. jula), a dodeljuje se svake druge godine. Mladi autori, ovoga puta to su "Modelart arhitekti" iz Novog Sada, biće predstavljeni na izložbi "Ponesi svoj projekat", od 2. juna u BINA kabini (Mila Milunovića 1, FLU), dok će revijalna, regionalna postavka "Nagrada Piranesi" moći da se pogleda od 3. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta.

Realizuje se i radionica "Zajedničko planiranje Bloka 37", a po drugi put i poseban segment "Dobar urbani život", u okviru koga će učesnici različitih profesija i interesovanja voditi debatu o pet tema važnih za kvalitetan život, a to su zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje.

BINA je i suorganizator izložbe "Nikola Dobrović pod zastavama modernih pokreta" u Galeriji SANU, a u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom organizovan je studentski konkurs s temom rekonstrukcije Generalštaba, čiji će pobednici u petak biti predstavljeni na izložbi u Knez Mihailovoj ulici, ispred zdanja Akademije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna