OSUĐEN NA TEŽAK ŽIVOT: Objavljen autobiografski roman "Vidno polje" Gorana Babića

D. Bt.

25. 05. 2022. u 10:25

JEDNOM prilikom istaknutog pisca Gorana Babića (1944) general Ivica Kukoč, inače dugogodišnji prijatelj njegovih roditelja, upitao ga je zašto je početkom devedesetih došao u Beograd iz Zagreba u kome je živeo pola veka.

ОСУЂЕН НА ТЕЖАК ЖИВОТ: Објављен аутобиографски роман Видно поље Горана Бабића

Goran Babić / Foto P. Mitić

"Ti znaš, Ivice, da sam ja pisac, a piscu je da bi bio to što jeste neophodna nesreća. A gde ima više nesreće nego u Beogradu pod sankcijama i bombama".

Ovom anegdotom Babić, iza koga je više od stotinu knjiga različitih žanrova, je otvorio autobiografski roman "Vidno polje" (u izdanju "Lagune") u kome su porodična i sećanja iz društvenog života, mnogobrojni dokumenti i članci, polemike u vremenu od kraja Drugog svetskog rata preko velikih previranja sedamdesetih i osamdesetih u Jugoslaviji do emigrantskog života u Beogradu.

- Babić je jedini i najdosledniji, kao jedan od najvećih književnika iz Hrvatske, branio prava Srba i preko noći je sa ženom i jednogodišnjom ćerkom zauvek napustio Zagreb jer mu je život bio ugrožen. Poslednji svoj tekst u Hrvatskoj je napisao kada je na zidu u kvartu Dubrava video grafit "zabranjeno za Srbe, pse i Cigane". Tekst je završio rečenicom: "Tražite me među Srbima, psima i Ciganima" - napisao je svojevremeno pesnik Siniša Tucić.

Zbog doslednog jugoslovenstva i privrženosti levici Babić je u Hrvatskoj bio prezren i proganjan, a u Srbiji dočekan sa ignoracijom i začuđujućom ravnodušnošću zbog čega je sa porodicom bio osuđen na izuzetno težak život.

- Podjednaki je status imao kao i svaki prognanik iz Hrvatske i objavio na desetine pesama i tekstova o "Oluji" i dosledno kritikovao odnos hrvatske države prema Srbima. Nažalost, mi ga ne vidimo, a njegove pesme se dele po društvenim mrežama u andergraund izdanjima. Ne gubi time Goran Babić, gubi naša književnost jer je on izvanredan pisac i to se teško može osporiti - zaključio je Tucić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)