OMAŽ ZAVIČAJU: Otvoren zavičajni legat Stevana Kragujevića u Senti

B. Đ.

24. 05. 2022. u 14:04

NJIH dvoje, Stevan Kragujević i lajka, stvarali su legendarne stvari, a reč je bila o sasvim običnim ljudskim stvarima.

ОМАЖ ЗАВИЧАЈУ: Отворен завичајни легат Стевана Крагујевића у Сенти

Foto: Stevan Kragujević

O životu", napisao je o čuvenom foto-reporteru njegov dugogodišnji kolega novinar Borko Gvozdenović.

Ponajpre se to odnosi na život Kragujevićevog rodnog grada, Sente, gde je učio fotografski zanat i načinio prve fotose svog zavičaja i njegovih žitelja. Iako je ceo radni vek proveo u Beogradu, predan radu u svojoj matičnoj kući, "Politici", punih 66 godina drugujući sa kamerom, do poslednjeg dana života, Stevan je bio i ostao Senćanin. Bogata foto-dokumentacija pohranjena je u Istorijskom arhivu Sente, a 20. maja, u Muzeju grada, otvorena je Zavičajna zbirka Stevana Kragujevića.

Foto: Zavičajni legat

Izložbu fotografija koja govori o ovom foto-umetniku koji je svakim snimkom ispisivao omaž zavičaju, povodom veka od rođenja i dve decenije od smrti jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih foto-reportera, otvorili su Tanja Kragujević, pesnikinja i gospodin Atila Pejin, kustos i istoričar.

Izložene su bile tim povodom antologijske fotografije, poput "Skeladžije" (1946) i "Kubikaša" (1950), ali i druge, iz bogate kolekcije koju je iz perioda saradnje sa Stevanom posedovao Muzej, ali i onih koja je stvarana više godina, na osnovu prilaganja Stevanove ćerke.

Foto: Zavičajni legat

Posebno mesto u Zbirci imaju raritetni predmeti - poput krčaga u keramičkoj izradi Pala Klauza, koje je stihovima vinskih zdravica na srpskom i mađarskom jeziku ukrašavao učitelj Stevana Sremca, Toša Branovački (1834 - 1919). Kolekcija će čuvati i druge predmete etnokulture i umetnosti, koje je sakupljao Kragujević, a tu su i vredni darovi Stevanovih prijatelja Senćanina, proslavljenih umetnika - poput minijaturnih knjiga iz kolekcije čuvenog Karolja Andruška (1915 - 2008), od kojih je jedna, posvećena Senti, čije su dimenzije 3x4 cm, rađena isključivo na osnovu duboreza prema Kragujevićevim fotosima (1988) kao bibliofilsko izdanje.

Foto: Zavičajni legat

Vidno mesto na izložbi ima i Panorama Sente, Andruškov dar Stevanu, i posebno impresivan rad holivudskog slikara i vajara Ištvana Tota (1912-2002), Senćanina, skulptura "Dvoje", koju je umetnik darovao Stevanu, u znak zahvalnosti za dugogodišnje prijateljstvo i saradnju.

Foto: Zavičajni legat

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Laserska hirurgija prostate - kada i kome se preporučuje?