BLISTAVE NOTE MAESTRA MORIKONEA: Dokumentarac oskarovca Đuzepea Tornatorea o legendarnom italijanskom kompozitoru na Beldoksu

A. P.

17. 05. 2022. u 09:30

FILMOM "Enio Morikone" (na italijanskom "Enio: Maestro"), koji će u danas u 18.30 biti prikazan u Art bioskopu Kolarac u okviru Beldoksa, oskarovac Đuzepe Tornatore odao je počast svom prijatelju i saradniku, legendarnom italijanskom kompozitoru.

БЛИСТАВЕ НОТЕ МАЕСТРА МОРИКОНЕА: Документарац оскаровца Ђузепеа Торнатореа о легендарном италијанском композитору на Белдоксу

Foto IMDB

Dokumentarac predstavlja Maestra kroz dug intervju koji je Tornatore snimio neposredno pred kompozitorovu smrt 2020, a u njemu su i svedočenja umetnika i reditelja sa kojima je sarađivao i koji su mu se divili, poput Bernarda Bertolučija, braće Tavijani, Olivera Stouna, Kventina Tarantina, Klinta Istvuda, ali i muzički i arhivski snimci.

- To je jedan ogroman bioskopski mozaik koji prikazuje veliki intervju sa samim čovekom (srećom snimljen neposredno pre nego što je umro 2020), sa hektarima arhivskih snimaka i isečaka iz filmova za koje je pisao zvučne zapise - zapisao je kritičar "Gardijana" oduševljen Tornatoreovim filmom.

Dokumentarac nudi osvrt na celokupnu karijeru legendarnog kompozitora, od njegovog debija sa Serđom Leoneom i čuvene "dolarske trilogije", preko legendarnih kompozicija za filmove "Sinema paradizo", "Bitka u Alžiru", "Dvadeseti vek", "Bilo jednom u Americi", "Nedodirljivi", "Misija"... do nagrade Oskar za Tarantinovih "Podlih osam" iz 2016. godine.

Foto: Novosti arhiva

Enio Morikone

U filmu se mogu videti i retki snimci sa nekih Morikoneovih nastupa i turneja, kao i mesta koja su definisala njegov život. Tornatore nam otkriva i Morikoneovu manje poznatu stranu, kao što je njegova strast prema šahu, koja ima neke "misteriozne veze" sa njegovom muzikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri