ODSJAJI "DUPLOG MESECA": Slikar Dragan Zdravković o pozivu da radove izloži u uglednoj galeriji u Oslu

M. KRALj

07. 05. 2022. u 14:11

JEDAN od najstarijih i najuticajnijih izložbenih prostora u Oslu - Galerija "Brandstrup", koja između ostalih, predstavlja umetnike poput Džozefa Košuta i Marine Abramović, pozvala je našeg slikara Dragana Zdravkovića da se sledećeg januara samostalno predstavi u norveškoj prestonici.

ОДСЈАЈИ ДУПЛОГ МЕСЕЦА: Сликар Драган Здравковић о позиву да радове изложи у угледној галерији у Ослу

Postavka za norveške galeriste, Foto Vladimir Jočić

Od vanrednog profesora Beogradskog fakulteta primenjenih umetnosti, Skandinavci su naručili novi ciklus dela, sa namerom da svetsku premijeru ima upravo pod njihovim krovom.

Kako bi slike videli uživo, napravili izbor za postavku i odredili termin otvaranja, u Beogradu su, pre nekoliko dana boravili Marit Gilespi, suvlasnica galerije "Brandstrup" (njen suprug, drugi suvlasnik, Kim Brandstrup, uključio se putem video-linka iz Norveške), i Vilijam Flatmo, direktor "Kristen Sveos fondacije", koja je prva Zdravkovićeve radove promovisala na severu Evrope.

- Tim povodom smo u bioskopu "Balkan" napravili izložbu zatvorenog tipa, neku vrstu "šouruma" koji se jako dopao gostima - otkriva Zdravković, za "Novosti", dodajući da je veliku podršku dobio od Fondacije "Saša Marčeta" i njene direktorke Ksenije Samardžije, koja je ugostila stručnjake iz Norveške i upoznala ih sa istorijom zgrade, aktivnostima i planovima našeg izložbenog prostora.

- Zaključili smo da je ovo odličan i uspešan vid prezentovanja domaćih autora internacionalnim profesionalcima u ovoj oblasti, koji bi mogao da postane praksa u aktivnostima fondacije, a u korist bolje afirmacije naših stvaralaca u svetu. Među posetiocima je bio i meni nezaobilazan gost, profesor Ljuba Gligorijević, čiju opservaciju i mišljenje nikada ne propuštam da čujem. On je autoritet koji je nezamenljiv.

Foto Vladimir Jočić

Veliku pomoć u realizaciji izložbe u Oslu pruža "Kristen Sveos fondacija", koja već poseduje šest radova našeg slikara. Sveos, inače, jedan od najvećih norveških kolekcionara, zapazio je dela Zdravkovića, kada je pre pet godina bio jedan od predstavnika Srbije na Bijenalu u Veneciji. Tako su slike našeg stvaraoca dospele u zbirku koja broji 3.500 dela umetnika kao što su Metju Barni, Olafur Elijason, Aniš Kapur, Luiz Buržoa, Toni Kreg, Brankusi, Vilijam Kentridž, Adrijan Genije, Neo Rauh...

Pre dve godine Sveos i direktor njegove fondacije Vilijam Flatmo bili su u Beogradu u slikarevom ateljeu.

- Dogovoreno je tada da radim i nikom ne pokazujem slike, kako bi ekskluzivno bile izložene u Oslu - objašnjava umetnik.

- U ovom ciklusu ne odstupam mnogo od sebe, jer u svaku sliku ulazim kao zasebnu celinu. Predložio sam da se izložba zove "Dupli mesec", što se proizilazi iz te moje priče o paralelnim svetovima, našem unutrašnjem i spoljašnjem, dnevnopolitičkom. Moj svet je uvek bio vezan za izolaciju, pa me korona nije omela u stvaralačkom procesu, nasuprot.

Ciklus "Stanje hibernacije", kao da je bio neka mentalna priprema za ono što nam se desilo.

Dragan Zdravković, Foto Vladimir Jočić

PRVI POSLE MARINE ABRAMOVIĆ

JA sam, kako je kroz osmeh jednom izjavio Kristen Sveos, prvi srpski umetnik u ovoj kolekciji, naravno, posle Marine Abramović - priča Zdravković, dodajući da je dogovoreno da već početkom decembra ode u Oslo, kako bi se za otvaranje priredila i prateća knjiga sa fotografijama izložbe, i organizovali se razgovori i prezentacije postavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)