POLA VEKA VUDIJEVE MAGIJE: Aprilski ciklus "Velikani svetskog filma" u Kinoteci posvećen slavnom reditelju

Marina Mirković

19. 04. 2022. u 14:22

ROĐEN s petljom karakterističnom za Njujorčane, vrstan stručnjak za šale na svoj račun, Alen govori ono što drugi misle - prokleta kontroverza - reči su kojima je u New York Journal of Books opisan legendarni Vudi Alen, povodom konačnog izlaska njegove autobiografije "Apropo ničega" na svetlost dana.

ПОЛА ВЕКА ВУДИЈЕВЕ МАГИЈЕ: Априлски циклус Великани светског филма у Кинотеци посвећен славном редитељу

Foto EPA

Takav se, dakle, rodio, kao takav je počeo, kao takav se probio i doživeo uspeh, takav se suočio i još se suočava sa salvama raznoraznih optužbi i osuda i svim onim što nosi sveprisutna "kensel kultura". Tako je i živeo, i govorio, i pisao, i potom napisano oživljavao sa obe strane kamere, i u osamdeset sedmoj nastavlja da radi i živi po svome - a rezime onoga što je podario filmskoj umetnosti tokom poslednjih pola veka, prikazuje nam ovog meseca Jugoslovenska kinoteka.

Aprilski ciklus "Velikani svetskog filma" posvećen Vudiju Alenu odvija se od juče, a obuhvata čak 20 ostvarenja popularnog reditelja, scenariste i glumca, višestrukog oskarovca. Njegov opus prikazuje se hronološki, počev od "Sve što ste oduvek želeli da znate o seksu ali niste smeli da pitate", od čije je premijere minulo tačno pola veka.

Među dvadeset filmova Vudija Alena, osim nagrađivanih "Eni Hol" (1977), "Hana i njene sestre" (1986) "Ponoć u Parizu" (2011), u Kinoteci će biti prikazani i "Zelig" (1983), "Pucnji na Brodveju" (1994), "Ljubav u Barseloni" (2008)"...

Hejvud "Vudi" Alen, rođen kao Alan Stjuart Konigsberg 1. decembra 1935. u Njujorku, pisao je i igrao, te snimao, punu deceniju pre nastanka tog filma, koji otvara kinotečki ciklus. Početkom šezdesetih nastupao je kao stendap komičar i razvio monološki stil, ali i osobenu ličnost nesigurnog, neodlučnog intelektualca, za koju on tvrdi da se prilično razlikuje od njegove stvarne ličnosti - iako iz te uloge sve do danas retko izlazi. "Komedi sentral" je 2004. rangirao Alena na četvrto mesto liste 100 najvećih stendap komičara.

"Ljubav u Barseloni", Foto IMDb

Od sredine šezdesetih, pisao je i režirao filmove, najpre se specijalizujući za slepstik komedije poput "Uzmi pare i beži" (1969), pre nego što je počeo "da drami", pod uticajem evropske umetničke kinematografije, a sve do danas nastavio je da balansira između komedije i drame kreiravši prepoznatljiv autorski pristup. Vrlo često je tumač glavnih rola u sopstvenim filmovima, ali među brojnim nominacijama za prestižne nagrade najviše je onih za najbolji originalni scenario. Jer, Alen jeste glumac, jeste reditelj, ali je pre, posle i više od svega ipak - pisac.

"Eni Hol", Foto IMDb

Izuzetno uspešna karijera danas osamdesetsedmogodišnjeg Alena već godinama se dovodi u pitanje usled stalnih napada, izazvanih optužbama njegove davnašnje muze i partnerke, glumice Mije Farou, o zlostavljanju njihove ćerke, tada sedmogodišnje devojčice Dilan. Brojne napade Vudi odbija, u vrlo retkim javnim nastupima (koji neretko bivaju zloupotrebljeni te izmontirani sa sadržajem koji ga iznova optužuje) odlučno i mirno, uvek pokazujući ljubav prema danas odrasloj kćeri koju smatra da ju je Mia izmanipulisala.

Već četvrt veka, Alen živi u srećnom braku sa drugom Miinom i svojom kćeri, odnosno nekadašnjom pastorkom Sun Ji, mlađom od njega tri i po decenije.

"Pucnji na Brodveju", Foto IMDb

Neretko napadi dolaze i od kolega koji, kako to već biva u Holivudu, naknadno "žale što su ikada sarađivali sa njim", "Amazon" je povukao premijeru filma "Jedan kišni dan u Njujorku" 2018, a jedan izdavač je otkazao i objavljivanje Alenove autobiografije - koja je od nedavno dostupna i na srpskom jeziku u izdanju "Lagune".

"Hana i njene setre", Foto IMDb

Naslovljena "Apropo ničega", ova iskrena ispovest slavnog umetnika počinje posvetom: "Za Sun Ji, najbolju. Jela mi je iz ruke a onda sam primetio da mi ruke više nema."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)