NOVO "ČUDO U ŠARGANU": Poznatim Simovićevim komadom 15. aprila otvaraju se u Kruševcu "Milijini dani"

V.V.S.

13. 04. 2022. u 13:03

PREMIJEROM predstave "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića (u režiji Nebojše Bradića) u Kruševačkom pozorištu 15. aprila biće otvoreni "Milijini dani"- u znak sećanja na Miliju Vukovića, prvaka ovog teatra.

НОВО ЧУДО У ШАРГАНУ:  Познатим Симовићевим комадом 15. априла отварају се у Крушевцу Милијини дани

foto:Promo

 - Dok čitate Simovićeve drame, osećate se duhovno uzvišeni i laskate sebi da ste kroz intimni  kontakt sa njegovim dramama bolje pripremljeni da upoznajete sebe i svet oko vas – ističe reditelj Nebojša Bradić. - Međutim, u „ Čudu u Šarganu“  nema hrane za vaše samopoštovanje. Misterije ljudskog srca nisu u agendi  ovog komada koje se  bavi  životom  ljudi na dnu.  Među razlozima zbog kojih radimo klasični repertoar  je i otkriće  da se stvari nikada ne menjaju, kao i da se - potpuno menjaju. Postavljanje klasike uvek uključuje hodanje nategnutim užetom,  između sada i  onda. To je jedan od znakova zašto drame Ljubomira Simovića dominiraju repertoarima  naših pozorišta i zašto njegove drame, napisane pre pet  decenijama izgledaju mnogo bliže ovom vremenu nego drame koje su pišu danas.

Kako ističe reditelj, u ovoj predstavi  želeli su da  o ljudima, njihovim slabostima i čudim   a koja čine život  podnošljivim,  govore iz epohe u kojoj je komad nastao:

-  Bilo je to vreme rođenja potrošača kulture i stvaranja potrošačkog društva.  Imalo je to društvo  svoje radosti i  svoje strahove, svoje želje i  svoje mogućnosti.  Uz to je išlo i „moralno“  doziranje dobrog ishoda, jer nije svako bio predodređen da postane  bogat i srećan...

Ovom predstavom glumac Zoran Karajić obeležiće pola veka glumačkog rada, a u istoj ulozi (Skitnice) pojavio se i davne 1976.godine. U „Čudu“ igraju i Biljana Nikolić, Nikola Rakić, Nikola Cvetković, Marija Gašić, Filip Milićević, Bojan Veljković i drugi. Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran  Erić,a dramaturg Jovan Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)