"MOMO" ZA "GVOZDENU ZAVESU": Vesna Goldsvorti laureat nagrade za književnost zadužbine slavnog pisca

M. Mirković

12. 03. 2022. u 09:24

KNjIŽEVNICI Vesni Goldsvorti je, za roman "Gvozdena zavesa", objavljen u izdanju "Geopoetike" pripala nagrada "Momo Kapor" koja se ove godine dodeljuje za književnost.

МОМО ЗА ГВОЗДЕНУ ЗАВЕСУ: Весна Голдсворти лауреат награде за књижевност задужбине славног писца

Vesna Goldsvorti, Foto "Geopoetika"

- U svet književnosti Vesna Goldsvorti je ušla na velika vrata knjigom "Izmišljanje Ruritanije". O različitim "ruritanijama" uglavnom su pisali engleski pisci. Međutim, postoji i u opusu Mome Kapora Republika Kozilija, jedna varijacija na paradigmatičnu Ruritaniju. Ova fiktivna zemlja pominje se u Kaporovom romanu "Zoe". Upravo to je roman koji se lepo simbolički rimuje sa "Gvozdenom zavesom" jer su oba romani o ljubavi, o istoku i zapadu, o epohi, te ode velikom gradu (Njujorku odnosno Londonu). Politički teška vremena su okvir za veliku književnost. Žiriju i Zadužbini je čast da ovom nagradom na još jedan način ukažu na sjajan roman Vesne Goldsvorti, nedvojbeno dostojan nagrade "Momo Kapor" - navodi se u obrazloženju jednoglasne odluke žirija kojim je predsedavao pisac Muharem Bazdulj, a članovi su i novinarka Radmila Stanković i pisac Vule Žurić.

Foto S. S.

Književnica, esejistkinja i pesnikinja koja već više od 35 godina živi i radi u Londonu, prošle godine je primljena u prestižno, dva veka staro britansko Kraljevsko književno društvo kao prvi autor sa naših prostora. Dugogodišnji je profesor kreativnog pisanja i engleske književnosti na Univerzitetima Kingston, Ekseter i Istočna Anglija, godinama je radila i kao scenarista, producent i voditelj na radiju Bi-Bi-Si, a na jednom britanskom radiju je vodila program "Kako pronaći glas na stranom jeziku" u kom je britanskoj publici predstavljala srpsku muziku i poeziju.

- Od srca se zahvaljujem Zadužbini "Momo Kapor", Ljiljani Kapor i članovima žirija na radosti koju su mi priredili - kaže, za "Novosti", Vesna Goldsvorti.

Foto promo

- Radost je tim veća što mi je ovo prva nagrada koju dobijam u Srbiji i Beogradu, od maturske Oktobarske nagrade 1980. godine, a vraćam se četrdeset i dve godine kasnije u Skupštinu grada na dodelu nagrade u aprilu za svoju šestu knjigu. Trenutak je simboličan i za sam roman. "Gvozdena zavesa" jeste roman o povratku u osamdesete, vreme kada sam otišla iz Beograda, kada je gvozdena zavesa delila istok i zapad Evrope, a Jugoslavija oscilirala između ta dva sveta. Nagradu dobijam u trenutku ratnih užasa kada se diže nova gvozdena zavesa, a Srbija se vraća u sličnu diplomatsku poziciju. Želim joj snage i mudrosti.

Vesni Goldsvorti će na svečanoj ceremoniji, koja će biti održana 8. aprila u podne u Svečanoj sali Skupštine grada, biti dodeljena Plaketa od srebra sa motivom Momine školice i novčana nagrada.

Foto promo

Priznanja

NAGRAĐENI roman "Gvozdena zavesa - Ljubavna priča" je u februaru mesecu britanski "Gardijan" proglasio za Knjigu dana, a sjajnu kritiku je napisao poznati pisac i urednik ovog časopisa Džejms Smart. Njena knjiga poezije "Solunski anđeo" je 2011. godine dobila Međunarodnu nagradu "Robert Krošou" i proglašena je za "Tajmsovu" knjigu godine, a recenziju je pisao nobelovac Džon Kuci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove