"GORDANA" ALEKSIĆU: Dodeljena nagrada za najbolju knjigu namenjenu mladim čitaocima

M. KRALj

10. 03. 2022. u 22:56

ZA najbolju knjigu namenjenu mlađem i starijem dečjem uzrastu, bez obzira na literarni rod, objavljenu između dva proleća, na jubilarnom 25. konkursu Književnih susreta "Gordana Brajović", proglašena je zbirka priča Dejana Aleksića - "Malo-malo pa slon" ("Imam ideju", Kraljevo).

ГОРДАНА АЛЕКСИЋУ: Додељена награда за најбољу књигу намењену младим читаоцима

Dejan Aleksić / Foto Privatna arhiva

Tako se Aleksić priključio nizu od četrdesetak naših najznačajnijih pisaca za najmlađe koji su poneli priznanje sa imenom pesnikinje i legendarnog reportera "Večernjih novosti". Laureati su, između ostalih, do sada bili Dragoslav Andrić, Slobodan Stanišić, Dragan Lukić, Mira Alečković, Duško Trifunović, Dobrica Erić, Pero Zubac, Ljubivoje Ršumović...

- Književne nagrade, kao deo književnog života i delanja, neminovno unose zadovoljstvo u stvaralačku svakodnevicu nagrađenog autora - rekao je u četvrtak našem listu, reagujući na vest o priznanju, ovogodišnji slavodobitnik. - Nije reč samo o satisfakciji za uložen spisateljski napor - uvek sam stvaralački proces i ono što on nameće smatrao nekom vrstom nagrade. Reč je o tome da su nagrade i publicitet koji donose lepa šansa da se knjiga čvršće poveže sa čitalačkim krugovima.

Upravo je nagrada "Gordana Brajović", prema mišljenju Aleksića, među onim priznanjima koja na najbolji način promovišu književnost za decu:

- To, pre svega, obezbeđuje samo ime nagrade, budući da je reč o pesnikinji prefinjenog lirskog štimunga, čije su pesme imale moć da osvetle tanana mesta osetljivog i osećajnog dečjeg sveta, da pronađu univerzalne tačke mladalačkog ushita. Upravo iz tog razloga, Gordana Brajović je pesnikinja čija modernost dolazi do izražaja i u generacijama dece čija svakodnevica često stavlja znak pitanja pred literaturu. Jedan od osnovnih zadataka današnjih stvaralaca književnosti za decu jeste u tome da pišu tako da kod mladih čitalaca učvrste ubeđenje o važnosti knjige i čitanja. Volim da verujem kako je ovakva odluka žirija za dodelu nagrade "Gordana Brajović" ujedno i važna potvrda da taj zadatak uspešno izvršavam.

Od pedeset beletrističkih knjiga pristiglih na ovogodišnji konkurs, uz pobedničko delo "Malo-malo pa slon" (inače nedavno ovenčano i novoustanovljenom nagradom "Duško Radović") u uži izbor ušlo je još šest naslova. A to su "Barbara, Kata i dva čudna jelena" Rastislava Durmana ("Laguna"), "Skrovište za tajnu" Jelene Kalajdžije ("Prometej"), "Uspavanka za Mesec" Olivere Nedeljković ("Kreativni centar"), "Bajka o Noćurku i Danici" Miloša Petkovića ("Medivest KT", Niš), "Selo sas jedan padež" Vlaste Cenića (Biblioteka "D. Tucović", Lazarevac) i "Junak u Tregerima" Jova Čulića ("Mudro slovo", Banjaluka).

Priznanje će Aleksiću biti uručeno na smotri koju organizuje Kulturni centar Aleksinac, a ove godine je zakazana za 19. april. Poziv za učešće na 25. festivalu, zamišljenom kao susret pisaca i najmlađih čitalaca, upućen je svim dosadašnjim nosiocima nagrade "Gordana Brajović". Pored konkursa za najbolju knjigu za decu, tradicionalno, manifestacija u Aleksincu, raspisuje konkurs i za najbolje đačke radove. Tokom protekle dve i po decenije na njemu je učestvovalao petnaest hiljada talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, regiona i dijaspore, koji su poslali oko četrdeset hiljada svojih pesama, priča, drama.

Književni susreti su pokrenuti 1997. nepunu godinu posle smrti Gordane Brajović, na inicijativu Opštine Aleksinac i "Večernjih novosti". Posle višegodišnje pauze, od ove godine naš list je ponovo, uz Opštinu Aleksinac, pokrovitelj ovog priznanja.

PRIZNANjA I ZA NAJMLAĐE

ŽIRI za ovo priznanje zasedao je na beogradskom Učiteljskom fakultetu, uz prisustvo predstavnika Centra za kulturu i umetnost Aleksinac. Na njegovom čelu je profesorka Zorana Opačić, a članovi su bili Dragan Hamović, Branko Stevanović, Dragan Bogutović i Branislav Đorđević. Odluka o najboljoj knjizi doneta je jednoglasno. Žiri je nagradio radove učenika osnovnih i srednjih škola (u kategoriji poezije i proze), kao i najbolje školske listove. Imena najmlađih laureata ćemo naknadno objaviti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri