UŽITAK ZA LJUBITELJE LIKOVNE UMETNOSTI: Leskovački kulturni centar domaćin izložbe slika Milana Konjovića

I. M.

09. 03. 2022. u 12:06

Ljubitelji likovne umetnosti imaće priliku da u galeriji Leskovačkog kulturnog centra pogledaju izložbu slika Milana Konjovića(1889-1993). Radovi velikog umetnika stižu u Leskovac iz kolekcije somborske galerije koja nosi njegovo ime.

УЖИТАК ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ: Лесковачки културни центар домаћин изложбе слика Милана Коњовића

foto: promo LKC

Autor izložbe, koja će biti otvorena u petak u 13 časova, je kustos Nebojša Vasić. Radovi istaknutog slikara, koji je ostvario opus od oko 6.000 radova i izlagao na više od 300 samostalnih i više od 700 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, biće pred leskovačkom publikom do 7. aprila.

Konjović je studirao na likovnim akademijama u Pragu i Beču, a usavršavao se i u Minhenu, Berlinu i Drezdenu. Zapažen uspeh ostvario je i u Parizu, gde je živeo od 1924. do 1932. godine, a potom se vratio u rodni Sombor.

Među njegovim umetničkim delima su ulja na platnu, pasteli, akvareli, crteži, grafike, tapiserije, pozorišne scenografije, skice za kostim, vitraži i mozaici.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojvođanske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a za svoje umetničke domete dobio je i veliki broj nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju