ELIJADE I SIORAN PROPOVEDALI ANTISEMITIZAM: Novi broj časopisa "Gradac" otkriva nepoznate saučesnike holokausta iz Rumunije

B. SUBAŠIĆ

08. 03. 2022. u 11:36

REPUTACIJE velikana, istoričara religija Mirča Elijade i književnika i filozofa Emila Siorana (pravo prezime Čoran) stečene na hladnoratovskom Zapadu sakrili su njihovu prošlost u Legiji svetog arhanđela Mihaila, eliti Gvozdene garde, rumunskog pandana italijanskih fašista i nemačkih nacista.

ЕЛИЈАДЕ И СИОРАН ПРОПОВЕДАЛИ АНТИСЕМИТИЗАМ: Нови број часописа Градац открива непознате саучеснике холокауста из Румуније

Emil Sioran, Ežen Jonesko i Mirča Elijade, Foto "Gradac"

Legionari su u međuratnoj Rumuniji bili nosioci ideje o superiornosti svog naroda kome je data istorijska misija da iznedri "novog čoveka", a kao najveće protivnike rumunske renesanse videli su Jevreje.

- Da li je moguće da će se rumunska nacija završiti najjadnijim raspadom u istoriji.

Izjedena siromaštvom i sifilisom, okupirana od strane Jevreja, rastrgnuta od tuđina, demoralisana, izneverena i prodata za par miliona leja - grmeo je u tekstu iz 1937. Elijade, stilom popularnim u to doba. - Nismo ni prstom mrdnuli dok smo gledali kako jevrejski element jača u oblastima Transilvanije... Nakon rata, Jevreji su okupirali naša sela u Maramurešu i Bukovini i postali većina u svim besarabijskim gradovima. Znam dobro da će Jevreji vikati da sam antisemita i demokrate da sam huligan ili fašista. Nisam nimalo uzrujan kada čujem da Jevreji viču "antisemitizam", fašizam", "hitlerizam".

Kornelije Zelea Kodreanu ispred "Gvozdene garde", Foto printskrin

Ovo je samo detalj iz dragocene zbirke eseja i prevoda koju objavljuje dvobroj 221-222 legendarnog časopisa za književnost umetnost i kulturu "Gradac", koji je uredio dr Vladimir Dimitrijević. Niz članaka i prevoda otkrivaju kod nas potpuno nepoznatu sliku o međuratnoj intelektualnoj klimi u susednoj Rumuniji, koja je stvorila atmosferu fanatizma, nasilja, atentata, prevrata i konačno dovela do rumunskog saučesništva u holokaustu.

U mladoj državi nastaloj raspadom Austrougarske intelektualna elita je smatrala za svetu dužnost bespogovornu "rumunizaciju" unutar granica koje su skrojile sile pobednice, a među kojima su živeli i mnogi drugi narodi. Posleratna ekonomska kriza i profiterstvo su iznedrili ekstremne pokrete koji su za sve nevolje optužili Jevreje, koji su bili i kapitalistički i zemljoposednički eksploatatori i masoni i komunisti.

Foto Promo

Kornelije Zelea Kodreanu, tvorac Gvozdene garde, nametnuo se kao mesijanski vođa čija je ideologija bila neverovatna mešavina pravoslavnog misticizma, teorija o duhovnom preporodu kroz pokajanje i neprestana bogosluženja, paralelno sa antisemitizmom, atentatima i terorom nad neistomišljenicima, bilo da su Jevreji ili ekstremisti iz konkurentske antisemitske grupe.

Kao i u Nemačkoj i Italiji, intelektualci koji je trebalo da se suprotstave fanaticima postali su njihovi sledbenici i promoteri. Filozof Sioran se kao zaljubljena šiparica divio Kodreanuu, apsolutnom gospodaru "kapetanu" legionara koji im je naređivao neprekidne molitve i post, kao i atentate, posle kojih su morali da čekaju policiju s nadom da će biti osuđeni na smrt i postati mučenici: "Kapetan je Rumuniji dao značenje.

Pre njega Rumuni su bili samo Rumuni, odnosno ljudski materijal sačinjen od mamurluka i poniženja. Legionar je Rumun sa suštinom, opasni Rumun, neizbežnost za sebe i druge, beskrajno preteća ljudska oluja".

Sioran se posle Drugog svetskog rata prao od legionarske ksenofobne prošlosti, za razliku od Elijadea koji je o njoj ćutao kao zaliven, jer se starih ideja, uključujući antisemitizma i mržnje prema Rusima, nikada nije odrekao. Ova dvojica intelektualaca su bili deo glavnog inetelektualnog toka međuratnog rumunskog društva, što im je donosilo koristi i privilegije, pa su postali inspiracija savremeniku i bivšem prijatelju Eženu Jonesku za njegov teatar apsurda, koji to u stvari nije bio. Jonesko je u čuvenom komadu "Nosorog" prikazao ono što je zaista gledao, metamorfozu ljudi u bezosećajne ubilačke debelokošce. Oni su uključenjem Rumunije u rat na Hitlerovoj strani bez griže savesti potamanili oko polovine od oko 760.000 rumunskih Jevreja, a sa životima druge polovine su se cenjkali sa zapadnim saveznicima, u trenutku kada su videli da Nemačka počinje da gubi na Istočnom frontu.

Tajna istorija

GRADAC daje dragocenu "tajnu istoriju" koja prikazuje društvo iz koga je došla kraljica Marija, supruga jugoslovesnskog kralja Aleksandra Karađorđevića, što je nesumnjivo imalo uticaja na atmosferu u ovdašnjim vladajućim i intelektualnim krugovima. Utoliko pre, jer je Rumunija sa Čehoslovačkom i Jugoslavijom činila savez Male Antante.

Posleratno etničko čišćenje Srba u Rumuniji, po komandom komuniste Georga Deža, identično je metodima koje su rumunski nacisti primenili na Jevreje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)