ZAHVALJUJUĆI DECI I LUTKAMA SVE SU – MLAĐI: Pozorište mladih u Novom Sadu obeležilo 90. rođendan

J. S.

13. 02. 2022. u 11:16

SVEČANOM akademijom obeležen je 90. rođendan Pozorišta mladih u Novom Sadu koje je počevši od 1932. godine, bilo najpre lutkarski teatar a zatim je preraslo u Pozorište mladih.

ЗАХВАЉУЈУЋИ ДЕЦИ И ЛУТКАМА СВЕ СУ – МЛАЂИ: Позориште младих у Новом Саду обележило 90. рођендан

Foto: Pozorište mladih

U prisustvu ličnosti iz javnog života Novog Sada i Vojvodine, u uvodnom delu Svečane akademije predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, poručila je da je Pozorište mladih uspevalo da opstane devet decenija uprkos brojnim neizvesnostima.

Podsetila je da od trenutka kada je nastalo kao prvo lutkarsko pozorište u Srbiji, pa do danas,u Pozorištu mladih odigrano je više od 20 hiljada predstava koje je pogledalo blizu tri miliona gledalaca.

- Ovo pozorište, glumci i reditelji, dali su ogroman doprinos umetnosti. Nama, kao publici, priuštili su neverovatne i nezaboravne trenutke dok smo ih gledali – rekla je Marinković Radomirović dodavši da se ovaj teatar izdvaja od drugih kao mesto „gde se deca prvi put susreću sa pozorišnom umetnošću“.

Po rečima direktora Pozorišta mladih Mihajla Nestorovića, ova kuća umetnosti je prva na liniji fronta pri usmeravanju i formiranju pozorišne publike, „jer svako ko se rodi u Novom Sadu, prve pozorišne korake načini baš ovde, u ovoj zgradi.“

- Novi Sad, Evropska prestonica kulture, slavi 90. rođendan pozorištu koje ima lutkarsku scenu najstariju na Balkanu, ali i pozorištu koje gradi repertoar prave prestonice kulture. Kako godine prolaze, mi smo sve mlađi i mlađi. Želja nam je da postanemo pravi rasadnik talenata, da okupljamo mlade glumce koji će baš kao i naša publika, prohodavati na ovim daskama – rekao je Nestorović.

Za svoj rad Pozorište mladih dobilo je niz priznanja i nagrada, kako na domaćim, vojvođanskim i republičkim, tako i međunarodnim smotrama i takmičenjima.

BONUS VIDEO: OPROŠTAJ POSLE 300 NASTUPA - Sloboda Mićalović nakon 16 godina napušta "Čikago"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!