NA BALET OTIŠLA ZBOG RAVNIH TABANA, A ONDA NAPRAVILA VRHUNSKU KARIJERU: Ivanka Lukateli, legendarna primabalerina

Marina Mirković

10. 02. 2022. u 10:29

LEGENDARNA primabalerina, koreograf i pedagog Ivanka Lukateli, jedno od po svemu najznačajnijih imena naše baletske scene, dugo je u penziji, no - kao da nije.

НА БАЛЕТ ОТИШЛА ЗБОГ РАВНИХ ТАБАНА, А ОНДА НАПРАВИЛА ВРХУНСКУ КАРИЈЕРУ: Иванка Лукатели, легендарна примабалерина

Foto Privatna arhiva

I to ne samo zbog toga što nosi, već i odiše energijom večite, neumorne devojčice. Ne oseća se kao penzioner iz prostog razloga - neprestano radi, i smatra da je to vrlo korisno za svakoga, raditi, a pre svega raditi na sebi.

- Baletsku trupu koju sam oformila i vodim pri KPGT čine fantastični mladi igrači, nosioci mnogih medalja, od reda izuzetni studenti i odlični učenici. Već su ušli u predstavu "Veliki pad", sjajni su u svakom pogledu - priča umetnica koja je, kao pedesetogodišnjakinja, u penziju i otišla iz baletske škole, ali koja i te kako još dugo ima šta da pruži kao pedagog.

Prethodno se, kaže, naigrala, nadobijala, aplauza, ovacija, pohvala i najviših priznanja - a sve ono opipljivo, materijalno, što čini Ivankinu karijeru započetu od njene šesnaeste, danas se nalazi pohranjeno u legatu Lukatelijeve u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Foto P. Milošević

Sve te silne medalje i diplome, mimo porodičnih fotografija, njoj ne znače ništa, uvek je govorila da nagrađivanje nije deo njenog posla, njeno je da (se) daje na sceni. Kao mala "mangupkinja" nije čak ni naginjala baletu, već su je upisali zbog ravnih tabana - no, odmah po završetku škole primetio je njen dar veliki Dimitrije Parlić - i spontano se "zakotrljala" jedna blistava igračka karijera.

Ova baronesa, "zvanično" plemkinja, a pre svega biće istinski plemenitog duha, misli da se u životu sve može postići, ako to zaista želimo, i veli:

- Svaki će se čovek osećati dobro ukoliko bude predano radio na sebi, ako pronađe sebe, i shvati da baš svaki detalj u našim životima, svaki susret, događaj, prolaznik na našem životnom putu, ima svoje zašto. Ukoliko je to nešto loše, učimo iz toga, a kada je lepo - prihvatimo sa radošću.

Ivanka sve promišlja, neprestano uči i mnogo čita, psihologija i filozofija je oduvek zanimaju. Nažalost, ne ide više često u pozorište, ne samo zbog toga što je veoma zauzeta, već kako u šali kaže: "S oproštenjem, to je i zbog mojih godina, a imam ih 73, moram da se pazim!"

Foto P. Milošević

Brojke, pa ni ove koje označavaju godine, u slučaju Lukatelijeve ne znače mnogo. Volela bi, kako je uvek rado govorila, da je mladi sa kojima radi pamte upravo po energiji mladosti - jer mladost nipošto nije samo u liku već je sadržana upravo u onome što u sebi nosimo, čime odišemo na sceni i van nje.

Odlučna je, dodaje, da sa ovoga sveta ode upravo - šaleći se, sa osmehom na usnama, i svakako bez žaljenja.

A ona zaista nema za čim da žali, jer ukoliko se čovek opet obrati ciframa, njenu karijeru i uspehe izražavaju odreda impresivni brojevi, ali i najveća imena, najprestižnije baletske kuće, titule i nagrade. Više od tri stotine nastupa samo u "Labudovom jezeru" te isto toliko u "Žizeli", više od pet hiljada nastupa u četvrt veka igračkog, posle koje su usledile decenije pedagoškog angažmana...

- Veliki igrač Nurejev, sa kojim sam igrala u Minhenu, voleo je da kaže "Umreću na daskama", nije uspeo da svoj odlazak "ostvari" na baš takav način, ali jeste igrao do samog kraja. I sama uvek nastojim da rečenice koje izgovaram budu uvek istinite i tačne, to je moj pečat.

PEDAGOG I INSTRUKTOR JOGE

KĆI Antona Lukatelija, značajnog umetnika, slikara, začetnika crnogorske kinematografije, završila je baletsku školu "Lujo Davičo" i specijalizovala se na Moskovskoj državnoj baletskoj školi.

Primabalerina je Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog Bavarskog pozorišta u Minhenu. Bila je na funkciji direktorke baleta u Srpskom narodnom i Narodnom pozorištu, osamdesetih je koncipirala i organizovala tri susreta jugoslovenskih baletskih umetnika, održala na stotine igračkih treninga, pisala umetničke kritike, radila kao baletski pedagog u školi "Lujo Davičo". Lukateli je i sertifikovana instruktorka joge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)