NEVIDLJIVA VEZA DVOJICE VELIKANA: Gorana Raičević dobitnica "Nikole Miloševića" za knjigu o Crnjanskom

J. SIMIĆ

04. 02. 2022. u 11:16

U VREMENU kraćem od godine, književnici Gorani Raičević dodeljene su dve prestižne nagrade za Monografiju "Agon i melanholija - život i delo Miloša Crnjanskog" u izdanju "Akademske knjige." Prošlog marta nagrađena je na novosadskom Sajmu knjiga priznanjem "Laza Kostić" a prekjuče je ovenčana nagradom "Nikola Milošević" koju je 2002. godine ustanovio Radio Beograd 2.

НЕВИДЉИВА ВЕЗА ДВОЈИЦЕ ВЕЛИКАНА: Горана Раичевић добитница Николe Милошевићa за књигу о Црњанском

Foto Privatna arhiva

Gorana Raičević je profesorka na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu gde predaje Književnost srpske moderne, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije na Odseku za srpsku književnost. Monografska studija o Crnjanskom (1893-1977) kruna je njenih dvodecenijskih izučavanja, fokusiranih na književni i publicistički opus ovog pisca.

Dodatnu radost ovom svečanom trenutku daje podatak da je filozof, pisac i teoretičar književnosti Nikola Milošević (1929-2007) nagrađenoj autorki bio profesor. U razgovoru, za "Novosti", ona naglašava kako je imala sreću da sluša njegova predavanja u Beogradu.

- Čini mi se da se u slučaju ove knjige desio susret koji je Crnjanski opisivao kao "nevidljivu vezu" jer prvi predsednik zadužbine Crnjanskog bio je upravo profesor Milošević. Osim toga, Crnjanski je veoma cenio ono što je o njegovim knjigama pisao Milošević koji je, takođe, svojim utiscima prvi propratio obraćanje javnosti Crnjanskog 1965. godine na Kolarčevom univerzitetu - nabraja sve spone dvojice velikana.

O Crnjanskom su mnogi pisali, činiće to i ubuduće, ali da bi se o bilo kojem velikanu napisala sveobuhvatna i značajna knjiga, autor bi morao da o njemu zna sve. To, smatra naša sagovornica, znači da nije dovoljno pročitati celokupna dela jednog autora, poznavati istorijske i političke okolnosti, doći do celokupne dostupne prepiske, iščitati memoarske knjige njegovih savremenika... Potrebno je naslutiti onaj skriveni, dubinski sloj njegove ličnosti.

- Mislim da sam iznoseći svoj pogled na Crnjanskog iznela istinu a ne pristrasnu odbranu. Veliko zadovoljstvo mi je što sa raznih strana dobijam, čini mi se, iskrene čestitke kolega među kojima su i oni sa beogradskog Filološkog fakulteta, Instituta za književnost i umetnost, kao i "obični" čitaoci koji kažu da ova knjiga za njih predstavlja radost - ističe autorka uz opasku da je veoma bitno da knjiga nije samo hvaljena već i čitana.

Naglašava da i od svojih studenata dobija povratnu informaciju o svojoj ali i drugim knjigama. Studenata književnosti sve je manje, ali profesorku ohrabruje što su to kvalitetni mladi ljudi kojima su književnost i navika čitanja veoma bitni.

SAMOPOŠTOVANjE

JAKO je važno da se sećamo naših velikih ljudi. U našoj prošlosti nemamo čega da se stidimo - neki naši veliki književnici pisali su jednako dobro, ako ne i kvalitetnije od evropskih pisaca. Ako mi ne predstavimo te velike ljude, to neće imati ko da uradi umesto nas. Ako i sami upoznamo velikane koje smo imali i vrednosti za koje su se oni borili, možda ćemo više zavoleti sebe - poručuje nam prof. dr Gorana Raičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović