SVETI MIT SAČUVAO NAROD: Na Svetosavskoj svečanosti u UKS uručena "Blagodarja" i pročitana beseda Milovana Vitezovića

D. BOGUTOVIĆ

27. 01. 2022. u 22:20

NA današnjoj Svetosavskoj svečanosti u Udruženju književnika Srbije uručena su priznanja "Blagodarje" pojedincima i institucijama koje su doprinele radu UKS. Svečanost je blagosiljao dr Ugrin Popović, sveštenik, inače član Udruženja, a pročitana je beseda Milovana Vitezovića, predsednika UKS, pod nazivom "Svetosavlje ili dinastija svetih Srba".

СВЕТИ МИТ САЧУВАО НАРОД: На Светосавској свечаности у УКС уручена Благодарја и прочитана беседа Милована Витезовића

Foto A. Vasiljević

- Delo živog Save Nemanjića pretočilo se u delo besmrtnog Svetog Save. Mit o svecu činio je delo živim. A najveće delo i Save Nemanjića i Svetog Save jeste srpska država, u onom što je predstavljala određena u pravu, u ustrojstvu, u prosveti, u privredi, u zdravstvu. To delo sačuvao je sveti mit u godinama kada je srpska država prestala da postoji. Mit je učinio da je Srbima sopstvena njihova država postala najveća svetinja. Kako je Sava Nemanjić prvi srpski svetac, a kako su njegovim teološkim postavkama srpske države, i svi do jednog Nemanjića potom postali sveci, tako za Nemanju možemo reći da je rodonačelnik dinastije Nemanjića, a za Svetog Savu da je rodonačelnik dinastije svetih Srba. Tako je započet srpski ikonostas u srpskim zadužbinama. Popunjavanjem ikonostasa ikonama svetih Srba srpski manastiri su postali oltari otadžbine - poručio je Vitezović.

Ukazujući na značaj svetosavlja koje je u narodu sačuvalo državnu misao, i kad države odavno nije bilo, što pokazuje i najčuvenija pesma Filipa Višnjića "Početak bune na dahije", Vitezović je istakao:

- Ako se može govoriti o karakteru naroda, onda ćemo najmanje pogrešiti ako karakter srpskog naroda nazovemo svetosavljem, jer sigurno možemo pronaći dovoljno razloga o tome da je ovaj narod celokupno svoje mitsko i istorijsko sećanje vezao za Svetog Savu.Da bi se osporio srpski narod, da bi se osporila srpska država i neprekidna svest o njoj u predanju i knjigama starostavnim, trebalo je prvo osporiti Svetog Savu. To je rukovodilo i Sinan-pašu da izvrši spaljivanje svečevih mošti pri čemu Turci nisu slutili da na taj način, razvejavanjem svečevog pepela, vrše čin sjedinjavanja Svetog Save i srpskog naroda, jer "nije mrtav koji groba nema". To je rukovodilo i ateističke izvršioce da zabranama istisnu Svetog Savu iz narodnog života.

DOBITNICI PRIZNANjA

DOBITNICI "Blagodarja" koje je uručila Gordana Vlajić su: Ivan Karl, Ranko Šekularac, Milun Todorović, Pravoslavna akademija nauka umetnosti i veština, iguman Velike Remete Stefan, Aleksandar Ćuković, Dimitrije Bukvić, KC "Akvarijus" iz Kosovske Mitrovice, Vesna Jevđenijević, Milan Lukić, Vladimir Blagojević, Dragoljub Dimitrijević, Stanislav Kojić, Vidak M. Maslovarić i Milena Simunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024