NAGRADA "VOJISLAV BRKOVIĆ" DODELJENA RADOMIRU ANDRIĆU: Priznanje pripalo pesniku za zbirku "Memerni lelek"

V.V.S.

22. 07. 2021. u 15:07

KNjIŽEVNA nagrada "Vojislav Brković" za ovu godinu pripala je pesniku Radomiru Andriću za zbirku "Mermerni lelek" - jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Jovan Striković, Duško Novaković, Radenko Bjelanović, Miroslav Brković (donator nagrade) i Vidak M. Maslovarić.

НАГРАДА ВОЈИСЛАВ БРКОВИЋ ДОДЕЉЕНА РАДОМИРУ АНДРИЋУ: Признање припало песнику за збирку Мемерни лелек

Književno društvo Rakovica

U obrazloženju se navodi da je od svih prispelih knjiga na konkursu, "Mermerni lelek" (u izdanju IP "Filip Višnjić) Radomira Andrića ispunila sve zahteve konkursa i skrenula pažnju na tragičnu povezanost zla i zaborava.

"Mermerni lelek" je pesnička knjiga posvetnica žrtvama užasnog zločina koji je učinjen 28. jula 1944. u selu Velika podno Čakora , kada su za samo dva sata pripadnici fašističke formacije u sastavu jedinica "Princ Eugen" i "Skenderbeg" ubili preko šest stotina civila, među kojima više desetina dece i žena. Iz ovog dela dopire okamenjena polifonija uzneta iz detinje nedužnosti, naročito naglašena u onim stihovanim slojevima u kojima autor Radomir Andrić traga za odgovorom šta su potonji dečiji pogledi odneli u večnost" - ističe se u obrazloženju.

Na svečanosti u Udruženju književnika Srbije, 26. jula, o knjizi će govoriti recenzenti Slavica Jovanović i Vidak M. Maslovarić. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024