LEPO MI JE DRUŽENJE SA KNJIGOM: Desetogodišnja Emilija Spasenović nosilac priznanja Biblioteke grada Beograda "Čitalac godine"

B. Borisavljević

13. 01. 2022. u 13:44

DESETOGODIŠNjA Emilija Spasenović, učenica četvrtog razreda OŠ "Ljuba Nenadović" je, uz odličan uspeh u školi i obaveznu lektiru, prošle godine pročitala 201 knjigu.

ЛЕПО МИ ЈЕ ДРУЖЕЊЕ СА КЊИГОМ: Десетогодишња Емилија Спасеновић носилац признања Библиотеке града Београда Читалац године

Direktorka Jasmina Ninkov i Emilija Spasenović, Foto BGB

Biblioteka grada Beograda nagradila je priznanjem "Čitalac godine". U razgovoru za "Novosti", ova nasmejana devojčica obećava da će u ovoj "oboriti rekord" i pročitati više knjiga.

Iako nije volela da čita kad je bila mala, pred polazak u školu se sve promenilo. Ljubav prema knjigama, javila se sa prvim savladanim slogovima i srećom zbog prve pročitane slikovnice. Najviše uživa u avanturama pet prijatelja, Džulijana i njegovih drugara, koje je opisala Inid Blajton. One kraće pročita za dan, a za duže joj treba dva-tri.

- Meni je čitanje kao igra, lepo mi je kad provodim vreme uz knjigu - kaže Emilija.

- Volim da zamišljam junake o kojima čitam i događaje koje prolaze. U svojoj glavi sam stvorila sliku svakog od njih, pa se onda pomalo razočaram kad pogledam film, koji je rađen po nekoj od knjiga koju sam pročitala. Mnogo mi je lepše dok o tome čitam i zamišljam, nego kada gledam na filmu.

Emilija poručuje vršnjacima da, ako žele da zavole čitanje, treba da počnu sa kraćim knjigama. Veoma je važno i da im tema koju izaberu bude interesantna. Tako će želeti da pročitaju još nešto.

- Svako treba da čita ono što ga interesuje, bilo da su to avanture, bajke, misterije, životinje - priča Emilija.

- Dobro je da čitaju enciklopedije, jer u njima ima puno zanimljivosti, kao i u atlasima. Tako će se kod njih razviti ljubav prema knjigama i uvek će tražiti nešto novo da pročitaju.

Lektiru uzima u školskoj biblioteci, dok ostalo štivo pozajmljuje iz Biblioteke "Laza Kostić". Njeni roditelji i učiteljica su ponosni na priznanje koje je dobila. Čestitali su joj i drugari koji su je pitali kako je uspela. Odgovorio je bio - "Volim da čitam".

NAGRADA

Priznanje "Čitalac godine" je dodeljeno četvrti put. Namenjeno je ljubiteljima knjige starosti do 14 godina, koji su pozajmili najveći broj knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu