NEŽNI DODIRI SLIKA OD SVILE: U Kući kralja Petra izložba radova Tatjane Bandović

M.A.K.

12. 01. 2022. u 19:41

UMETNICA Tatjana Bandović novi ciklus svojih radova predstavlja u Kući Kralja Petra u Beogradu (Vase Pelagića 40).

НЕЖНИ ДОДИРИ СЛИКА ОД СВИЛЕ: У Кући краља Петра изложба радова Татјане Бандовић

Foto promo Kuća kralja Petra

Reč je o izložbi "Dodiri", a tekst za katalog napisala je istoričarka umetnosti Sanja Sajfert, koja je ove slike na svili okarakterisala kao ambijentalnu postavku.

- Slike, odnosno instalacije koje su sa plafona spuštene tankim skoro nevidljivim najlonom, prema podu u konstantnom su ritmu- ističe Sajfertova. - Posmatrač, krećući se oko instalacija stvara blage struje vazduha u prostoru i time pomara materijal slike. Dok prolazi pored njih, namerno ili slučajno može da ih dodirne i oseti njihovu nežnost i lakoću. Kako vazduh u prostoriji cirkuliše, instalacija se menja i pokreće, i u okviru toga se javlja umetnost svetla, umetnost zvuka i stvara se umetnost kretanja ili kinetička umetnost. Kada bi se ove slike/instalacije postavile na otvorenom prostoru, dobila bi se nova i drugačija izložba koja bi bila u bliskoj vezi sa lendartom.

Prema rečima ove istoričarke umetnosti, autorka svojim radovima pokušava da posmatrača dodirne, upravo tim tihim kretanjem tkanina, koje svojom slojevitošću stvaraju dubinu slike:

- Tom taktilnom komunikacijom, posmatrač i umetnik na svojevrstan način postaju vezani i tu se stvara nova priča. Svakom sledećom izložbom bićemo u mogućnosti da osetimo i doživimo novu šetnju kroz prirodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti