OD KASABE DO MODERNE VAROŠI: Monografija "Naš zavičaj", novo luksuzno izdanje Zavičajnog muzeja u Jagodini

Z. Gligorijević

05. 01. 2022. u 11:31

U još jednom od luksuznih i značajnih izdanja Zavičajnog muzeja u Jagodini, "Naš zavičaj", predstavljeni su kulturno-istorijsko nasleđe Jagodine od početka 19. veka do izbijanja Drugog svetskog rata, urbanistički razvoj grada, znamenite ličnosti rođene u Jagodini, važni događaji, spomenici i značajne građevine, kao i kratak istorijat najznačajnijih industrijskih postrojenja po kojima je ovaj grad bio poznat i van granica Srbije.

ОД КАСАБЕ ДО МОДЕРНЕ ВАРОШИ: Монографија Наш завичај, ново луксузно издање Завичајног музеја у Јагодини

Jasmina Trajkov sa publikacijom / Foto Z. Gligorijević

Publikacija, koja je objavljena zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, jedinstvena je zato što su mnoge fotografije, poput avionskih snimaka, prvi put publikovane.

- Na 180 stranica s 213 ilustracija nalazi se sve što bi svaki Jagodinac trebalo da zna o rodnom gradu. Izdanje je namenjeno i onima koji posećuju naš grad. Viša dimenzija ove publikacije predstavlja potrebu da se očuva kulturna baština, koja se ne nalazi u reprezentativnom stanju, što će, nadamo se, kod Jagodinaca probuditi svest da je treba sačuvati i pobuditi želju da se bore protiv zaborava značajnih ličnosti - ocenjuje autorka publikacije Jasmina Trajkov, istoričarka umetnosti, muzejska savetnica Zavičajnog muzeja Jagodina.

Povoda da se na jednom mestu prezentuju najvažniji podaci o prošlosti Jagodine, bio je i taj što se na društvenim mrežama često objavljuju fotografije grada s pogrešnim opisima i datiranjima. Zato se u knjizi govori i o "Staklari", koja je bila prva fabrika u Srbiji uopšte, što malo ko zna, o "Jagodinskoj pivari", predstavljeni su i enterijeri jagodinskih kuća u periodu između dva svetska rata, po kojima se vidi da se živelo lepo i luksuzno...

- U vreme turske vlasti Jagodina je bila jedno od značajnijih naselja na Carigradskom drumu. Srpski deo varoši utemeljen je 1818. godine kada je knez Miloš odredio lokaciju na kojoj će biti sagrađena njegova zadužbina - Crkva Svetog arhangela Mihajla (Stara crkva). Izdvojena od truskog dela, činila je središte oko koga će se formirati novo gradsko jezgro. Nakon izgradnje crkve, a kasnije i magistrata, formirala se nova "glavna ulica" - takozvana Levačka čaršija, pa se Jagodina 1832. godine razvijala kao bicentrična varoš u kojoj su paralelno postojale stara, turska, i nova, srpska, čaršija - navodi Jasmina Trajkov i dodaje da je krajem 19. i početkom 20. veka Jagodina postala moderna varoš.

KAFANE

Zanimljivo poglavlje knjige čine hoteli i kafane, u kojima je gostovao čuveni umetnik Andra Daskal.

- Priređivale su se takozvane varijete predstave, plesne tačke u kojima su zabavljači bili odeveni u egzotične kostime, bilo je i muzike, žongliranja i gimnastičkih egzibicija. Nastupale su i čuvene operske pevačice. "Srpska domaća kujna" bila je neizostavna na jelovniku. Najpoznatija kafana u staroj Jagodini bila je "Šarena kafana" - navodi kustoskinja Trajkov i dodaje da postoji i poglavlje o Mihailu Đorđeviću, prvom fotografu, rođenom u Jagodini, što je značajno za one koji proučavaju istoriju fotografije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)