ISTRAJNA BRIGA ZA KNJIGU I ČITANJE: Na Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena novija izdavačka produkcija Andrićevog instituta iz Višegrada

M. MIRKOVIĆ

25. 12. 2021. u 10:11

DVADESETAK svojih izdanja, objavljenih u periodu između poslednjeg "redovnog", i ovog "okasnelog", aktuelnog Sajma knjiga u Beogradu, predstavili su u petak rukovodioci odeljenja Andrićevog instituta, čija je misija da promoviše ideje i misli nobelovca koje humanizuju, oplemenjuju i povezuju ljude, sa ciljem unapređenja kulturnog, umetničkog i naučnog razvoja sa obe strane reke Drine.

ИСТРАЈНА БРИГА ЗА КЊИГУ И ЧИТАЊЕ: На Сајму књига у Београду представљена новија издавачка продукција Андрићевог института из Вишеграда

Štand Andrićevog instituta / Foto M. Anđela

- Andrićevom institutu je cilj da razvija srpsku nauku i kulturu, postavljajući je uvek u široki komparativni kontekst, savesno i odgovorno - navela je dr Aleksandra Vraneš koja je u ime Odjeljenja za književnost, kojim rukovodi, izdvojila pet edicija, u okviru kojih se ove godine pojavilo ukupno 11 knjiga.

U ediciji "Andrićeva biblioteka" objavljena su knjige prof. dr Miloša Okuke "Od magije do podviga: Ivo Andrić na njemačkom", i prof. dr Snežane Milosavljević Milić "Horizonti priče", dok su u biblioteci "Posebna izdanja" publikovane knjige prof. dr Gorana Maksimovića "Kritička perspektiva", prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović "Nacrt tipologije fantastičnog romana za decu", i knjiga "Erotika i književnost (srpska i svetska): kraj XIX - početak XXI veka" Aleksandra Petrova.

- "Kulture u susretu" je biblioteka obogaćena važnom knjigom "Hepikratija: kako je industrija sreće preuzela kontrolu nad našim životom" Edgara Kabanasa i Eve Iluz - istakla je dr Vraneš. - Biblioteka "Srpski klasici" posvećena je "Velikim pjevačima postvukovske ere", autora Saše Kneževića, knjizi kojom je dragoceni saradnik instituta oživeo i analizirao život i rad Ilije Divjanovića i Milovana Vojičića, čija je 131 pesma sačuvana u kolekciji Milmana Perija u biblioteci Harvarda.

"Andrićeva biblioteka", edicija koja izdavanjem zbornika naučnih radova prati naučne skupove u organizaciji instituta, ove godine ponovo donosi četiri nova naslova: "Poetička i tematska prožimanja Andrićeve i Selimovićeve proze", "Kratke književne forme", "Andrić i religija", "San o gradu, knj. 4."

- Izdanja Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta rezultat su posvećenih naučnih istraživanja i istrajne brige za knjigu i čitanje - rezimirala je Vranešova, zahvalivši se autorima, saradnicima i svim učesnicima u stvaranju ovih izdanja, u nadi da će i dalje zajednički doprinositi uzrastanju naše nauke, kulture i obrazovanja.

ANDRIĆEVI I DUČIĆEVI SPISI

RUKOVODILAC Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta dr Miroslav Perišić, kao najbitnije što je ovo odeljenje objavilo u periodu između dva sajma knjiga izdvaja dva zbornika diplomatskih spisa - onih Andrićevih, te Dučićevih:

- To su za istoriografiju vrlo važna izdanja, pogotovo jer se radi o dve tako važne ličnosti, čija diplomatska misija i uloga ipak nisu dovoljno poznate. Pored toga, od prethodnog sajma objavili smo osam novih brojeva naših Istorijskih svezaka, čitanog naučnopopularnog časopisa tematski raznovrsnog sadržaja, koji je od osnivanja Instituta izašao u ukupno 48 svezaka.

O LAUREATIMA, HLjEBU I JEZIKU

PROFESOR Miloš Kovačević kao ovogodišnju produkciju Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta pobraja dva zbornika o dobitnicima Velike Andrićeve nagrade: onaj o dramskom stvaralaštvu Dušana Kovačevića te onaj o književnom delu Dragoslava Mihailovića, zatim Zbornik o hljebu, u jeziku, književnosti i kulturi, i zbornik o aktuelnim pitanjima morfologije i tvorbe reči srpskog jezika. Monografija o sintaksi priloških izraza, Ilijane Čuture, i ona o jezičkim i stilskim ogledima iz srbistike, Veseline Đurčin, obogatile su biblioteku "Znamen srbistike".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a