TETKA KAO ČUVAR MRAČNIH TAJNI: Dragana Varagić vratila se iz SAD sa nagradom za epizodnu ulogu

V. STRUGAR

20. 12. 2021. u 06:20

NAŠA poznata glumica Dragana Varagić pre dva dana se vratila iz Amerike, sa značajnim priznanjem: osvojila je nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu na festivalu Independent Shorts u Los Anđelesu, za ulogu Tetke u filmu "Kada sam kod kuće" Ivane Todorović.

ТЕТКА КАО ЧУВАР МРАЧНИХ ТАЈНИ: Драгана Варагић вратила се из САД са наградом за епизодну улогу

Varagićeva u Los Anđelesu, Foto Privatna arhiva

Ceremonija dodele nagrade bila je u čuvenom Čaplinovom studiju u Holivudu, što je celom događaju dao još malo "zlatnog sjaja".

- Reč je o festivalu nezavisnog kratkog filma, a ono što mi je posebno zanimljivo je činjenica da je u konkurenciji bilo četiri i po hiljade filmova iz 84 zemlje! To je jedna otvorena platforma na kojoj se okupilo mnogo interesantnih ostvarenja: sa malim budžetom kao što je naš, ali i sa izuzetno velikim.

Poznata glumica objašnjava da film "Kada sam kod kuće" govori o nasilju u porodici, devojci Mariji koja se posle nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa seksualnom traumom iz detinjstva. Kako izgleda njen povratak, kako se porodica nosi sa prećutanom tajnom i može li žrtva da oprosti u trenutku kada postaje jača i moćnija od svog zlostavljača iz detinjstva - neka su od pitanja koja postavlja delo.

- Igram tetku koja ne dozvoljava da se progovori o tome. Ona je neko ko krije tajnu i sprečava da se razreši problem. I sama je žrtva svog postupka, ne dozvoljavajući da bilo šta izađe izvan kuće. Ona je sve ono što ja nisam... Inače, film je rađen na ivici dokumentarnog glumačkog jezika, što je veoma uzbudljivo. Scenario je pisala Melina Pota, režirala sjajna rediteljka Ivana Todorović. Neverovatna je, sposobna i talentovana.

Na pitanje kako je njena rola, u takvoj konkurenciji, bila prepoznata i nagrađena, Dragana odgovara:

- Nagrada se dodeljuje jednom godišnje, a mesečno proglašavaju finaliste i na kraju izdvoje tri nominacije. U konkurenciji smo bile Amerikanka, Nemica i ja. Divno je što je među tolikim brojem ostvarenja, moja uloga "iskočila". Film je, inače, koprodukcija između Filmskog centra Srbije i FDU.

Tema zlostavljanja, koja je u poslednje vreme kod nas veoma aktuelna i na filmu i u teatru, nije tako česta na festivalu:

- Bio je to jedini film sa ovom temom, koliko sam videla. U poslednje vreme radim sa mladim i ambicioznim ljudima. Drago mi je da se s njima sjajno razumem, da me zovu u projekte i da uvek lako dođemo do rešenja. Dobro se "čujemo", pravimo neke vredne stvari.

U ovom filmu mi se sve dopalo: i scenario, i režija i glumačka ekipa. Nisam imala nikakvih očekivanja, a ispostavilo se da smo jako dobar tim! Divno je kad iz svega toga proiziđe i neko priznanje. U Los Anđelesu bilo je mnogo ljudi iz celog sveta, pozvali su me i da učestvujem u panelu sa jednim mađarskim i libanskim rediteljem na temu - produkcija filmova van američkog mejnstrima. Vodili smo veoma zanimljivu i sadržajnu diskusiju...

Glavnu ulogu u filmu igra Milica Stefanović, a tu su i Radoje Čupić i Sara Dinić. "Kada sam kod kuće" je rediteljkin master - rad na FDU. Film je do sada prikazan na Autorskom filmskom festivalu u Beogradu, videla ga je i festivalska publika i Bruklinu, Njujorku, Stokholmu, Parizu, Bukureštu.

KRALjICA ELIZABETA

NAŠA poznata glumica vodi treću klasu na Akademiji umetnosti (otkako se vratila iz Kanade), a otkriva nam i da će igrati u predstavi Ane Tomović "Zaljubljeni Šekspir" u Beogradskom dramskom. Probe počinju danas, Dragana igra - kraljicu Elizabetu. U poslednje vreme gledali smo je i u serijama "Vreme zla", "Dvanaest reči", "Beležnici"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!