VELIKI ČUVAR NAŠE KULTURE: Branislavu Baćoviću nagrada Srpske književne zadruge za životno delo

D. Bogutović

17. 12. 2021. u 11:45

NA jučerašnjoj svečanosti u Srpskoj književnoj zadruzi, tradicionalna nagrada za životno delo uručena je privredniku Branislavu Baćoviću.

ВЕЛИКИ ЧУВАР НАШЕ КУЛТУРЕ: Браниславу Баћовићу награда Српске књижевне задруге за животно дело

Foto SKZ

- Baćović se tokom tri decenije istakao kao veliki i tihi pokrovitelj kulture - donator i mecena umetnosti, posebno muzike, književnosti, slikarstva i glume - navodi se u obrazloženju koje je pročitao dr Milan Aleksić, sekretar Zadruge. - U tom smislu, pomagao je izdanja mnogih izdavača i ustanova, a Srpske književne zadruge od 1992, i Zadrugine stogodišnjice: Bio je pokrovitelj izdanja "Istorije srpskog naroda", edicije "Savremenik", a od 2004. stalni je pokrovitelj jednog izdanja SKZ godišnje. Kad nam je zatrebao prevoz knjiga i opreme za Sajam knjiga, našao se tu Baćović. Kad smo uvozili izdanja štampana u inostranstvu, Baćović je to obavio i prevoz i carinjenje, sa svim propratnim dokumentima.

Akademik Matija Bećković, član UO SKZ rekao je:

- Kažu da ima naroda koji nemaju reč hvala. Negde sam pročitao da je takav slučaj i sa jednim od naših suseda. Kod nas Srba to je skupa i sveta reč. Zahvaljujemo se na svemu Bogu i ljudima. Kažemo i veliko hvala, i mnogo hvala, i nezaboravno hvala, i hvala do neba, i visoko hvala. I hvala od srca, i bratsko hvala, i hvala, hvala. Pa, ipak, kao da nismo umeli zahvaliti onim dobrotvorima i zadužbinarima koji su nas najviše zadužili.

A dobrotvori i zadužbinari kao da to nisu ni tražili ni očekivali i time nas još više zaduživali. Tako su nas podučavali, da ono što su učinili nama, ne uzvraćujemo njima, nego drugima, koji se nađu u našem položaju i tako ćemo se najlepše zahvaliti i najbolje odužiti njima. Otuda, najmanje i znamo o zadužbinarima, a najviše o njihovim zadužbinama. U prošlom veku su te dve reči bile zabranjene, a zadužbine svojoj naciji - nacionalizovane. Da ne propustimo da i u ovoj prilici ponovimo, nikad dovoljno ponavljanu istinu, da je čovek onoliko bogat koliko daje drugima. To je i najveće bogatstvo i Branislava Baćovića. Branislav je ime koje ga brani od slave, a Baćoviću i Baćovićima ne treba hvala. SKZ se ovim priznanjem poklonila njegovom životu i delu, kao jednom od onih na koje se oslonila u najtežim vremenima.

Nagradu je uručio dr Duško Babić, upravnik SKZ, a u kratkom i efektnom umetničkom programu učestvovali su Aleksandra Đorđević, Jana Salamadić i Jovana Stević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista