JEDAN ŽIVOT (PARUSIJA ZA M. J. V.): O sedamdesetpetogodišnjici rođenja Miroslava Josića Višnjića (1946-2015)

Mileta AĆIMOVIĆ IVKOV

14. 12. 2021. u 10:26

STUPIO je u srpsku književnost krajem šezdesetih godina prošlog veka na talasu velikih promena i buna.

ЈЕДАН ЖИВОТ  (ПАРУСИЈА ЗА М. Ј. В.): О седамдесетпетогодишњици рођења Мирослава Јосића Вишњића (1946-2015)

Foto Privatna arhiva

To ga je trajno obeležilo. Ostao je večiti bundžija, zagovornik promena i stvaralačkih opita. O jednoj velikoj buni u nacionalnoj istoriji, onoj iz 1848. godine, napisao je vrstan roman. Svaku knjigu nastojao je da izgradi na drugačiji način, u drugačijem formalnom i stilskom registru. A on je ostajao jedan, jedinstven, sliven: energični i radišni bačkanin, inokosni književni salašar krutog karaktera, vrletne i bodljikave naravi, koji se starao da sve sačini o svom ruvu i kruvu - samostalno i za svoj račun. Vodio je život usmeren i ispunjen sobom; sopstvenim izborom, pozivom i pravcem.

Ponajviše zagledan u svoju zvezdu, u svoj plan i rad, nije mogao ni hteo da ikome i ičemu dugo ostane veran, pogotovo ne da mu služi. Osim porodici, familiji, selu i zavičaju.

Zemlji. I svom delu, sebi - najviše i najduže. Do kraja i bez ostatka. Ni u Beograd se nije duboko užilio. Ni naživeo i nauživao se nije. Ali je ostvario književni plan iz mladosti. Kao njegov veliki prethodnik i književni uzor Miloš Crnjanski, i on je ispunio svoju sudbinu. Delom se upisao u vreme.

Deset romana i preko stotinu dvadeset pripovedaka njegova je književna ostavina za budućnost. Uz to i rukovet srodnih knjiga: antologija, rečnika, pesama, zapisa, opričaka, svedočanstava i polemika, dokumenata i pamfleta... I drugih "evenki od slova i reči".

Izvišan tovar knjiga za duge bačke taljige, do šaraga pune. Za bogat i sadržajan legat u zavičaju.

Bio je čovek ukrštenih krajnosti. Njegova je slast uvek imala gorčine, lakoća težine.

Ustajao je zorom. Pisao plodno i, čini se, lako. A njemu samom u svetu, ni sa njim u životu, nije bivalo lako. Nije, izgleda, ni moglo drugačije. Valjalo je od života i malo naklonjenog sveta za troje dece oteti i steći podosta. Heroj njegovog života nije bio on sam, nego žena mu. Ona je sve njegovo pratila: čitala, sređivala i znala. I pravac životni podupirala, držala. "Samo ti škrabaj, petljari, piši" - kaže u "Priči i o piscu", ali ne dodaje: života teret neće te obići. Ni tebe, ni tvoje. Tako je kanda i bilo - sve se moralo plaćati skupo.

Voleo je i prisvajao Isidorine reči da dobri pisci muče svoj talenat. Znao je da se sve trudom i mukom stiče: reči, priče, knjige, a da utehe i plate zemaljske nema. Pisanje je zagonetna igra, sa životnim ulogom i neznanim ishodom. "Laž u koju se veruje". A "dobra priča" je suština svega u književnosti. "Dok srce kuca, olovka ne drema" - lozinka je njegovog života. Zavet i opravdanje, istovremeno.

Čovek u životu i čovek u književnosti nisu isto. Miroslava Josića Višnjića, rodom Staparca, sada ima samo u književnosti i kulturi. Tu nije najvažnije kako je izgledao i živeo, već koliko vredi ono što je ostvario. Kako je to učinio? Kakvim je stilsko-iražajnim sredstvima i načinom oblikovao svoj književni svet? Svoj mit o svetu.

Foto Privatna arhiva

Sadržaj njegovih priča i romana ponajviše čini opis zavičajne ravničarske zemlje i prestonog grada. Složenih prilika, prelomnih i važnih događaja, života velikih i malih ljudi. Svega onoga što je činilo umnoženu i prepoznatljivu sliku jednog života i vremena. Jednostavno, pisao je o sudbini pojedinca i srpskog naciona, zahvaćenih istorijskim metežom i savremenom dramom. To je dosledno činio na način moderan, poetski. Pomno nadzirući jezik, stil i ritam rečenice. Oblik, formu, kompoziciju i intonaciju svojih proza. Do krajnjih mogućnosti izražavanja. Do onih nivoa stvaralačkog sjedinjenja oblika, značenja, lepote i smisla, koji su mu pribavili naziv majstora lirske proze. Vrsnog stiliste i jezičkog znalca. A jezik je izraz same čovekove suštine.

U sumarnom pogledu na književni opus ovog pisca svako upućen moći će da zapazi njegovu tematsku i formalnu raznovrsnost i inovativnost. Njegovo je stvaralačko geslo: "Uvek nova tema, nova forma, različit ritam". Pripovetke su mu tematski najdominantnije oslonjene na savremenost. Kod romana se razlikuju oni koji se tematski vezuju za istoriju:

Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba, ideologiju: Pristup u kap i seme, politiku: Pristup u počinak, u kojima postoji ili preseže narativnost, dok su drugi izgrađeni nesižejno, mozaički; fragmentarno i asocijativno. Takvi su: Pristup u svetlost, Roman bez romana, Ratna pošta. Ali, ta podela nije striktna niti dosledna.

Foto Privatna arhiva

Mešaju se svojstva u njegovim romanima. Nijedan od njih nije izgrađen po strožem žanrovskom i strukturnom obrascu. Svaki je celina za sebe, ali i deo veće celine. Tako je ustrojen ciklus od sedam zglobova i pet romana pod nazivom TBC. Tome treba dodati i različita svedočanstva, kritike i polemike u koricama knjiga: U drugom krugu, Pisac protiv Agencije, Moje burne godine, Đerdan od divana, Pisma srpskim piscima.

Koliko god bio stvaralački oslonjen na podsticaje i uzore: Stevana Sremca, Boru Stankovića, Veljka Petrovića, Miloša Crnjanskog, Ivu Andrića, Josić Višnjić je u najvećoj meri izgradio osoben i prepoznatljiv književni opus, svet i stil. Ne samo da je u zasebnim knjigama stvaralački oživljavao modele pripovedanja Jovana Sterije Popovića i Bore Stankovića, on je napisao i jedan vrstan roman toka svesti, po svemu redak u našoj književnosti. Pored tuceta najostvarenijih pripovedaka, kanonu nacionalne književnosti preporučio se romanima: Češka škola, Pristup u svetlost, a naročito romanom Odbrana i propast Bodroga... Dovoljno i dobro za ceo jedan život i za trajanje u kulturnom pamćenju.

Bio sam mu, jednog vrelog leta, u selu i na grobu. I naskoro ću ići. U njegovoj zavičajnoj ravnici doslutih i privideh svoju. U karakteru svoje žilave pretke, a u svemu što njegovo je bilo prepoznah sopstveni svet koji netragom čili i nestaje. Da katkad samo, kao ovog jutra pod snegom koji mu zavejava seoski grob, briše tragove i priziva večni mir, prosine i oživi u slici i uspomeni. U sećanju na časove čitanja i dane divana. U onome što živo i bolno u duhu traje, i ne prestaje.

Foto M. Labudović

Otvaranje legata u Somboru

LEGAT Miroslava Josića Višnjića, znamenitog srpskog književnika biće svečano otvoren 17. decembra u 17 sati, u Gradskoj biblioteci "Karlo Bijelicki" u Somboru. Rodni Stapar i pohađanje Učiteljske škole u Somboru odredili su Josićevu bliskost sa ovim gradom.

Ljudi, književnost i kultura iznova su ga u njega vraćali. Porodica Miroslava Josića Višnjića poklonila je Somborskoj biblioteci značajan deo njegove ostavštine. Poklon u vidu legata, koji najvećim delom čine knjige, priznanja, predmeti iz Josićevog privatnog i stvaralačkog života, osvanuće u godini proslave sedam i po decenija od njegovog rođenja.

Istog dana, od 18 sati, održaće se književno veče u zgradi Dečje biblioteke. O Josićevom liku i delu govoriće Marinko Arsić Ivkov, Mileta Aćimović Ivkov i Milenko Popić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!