I KNJIGA MOŽE BITI LEKOVITA: Beogradski sajam najavio novu manifestaciju posvećenu pisanoj reči od 17. do 26. decembra u Hali 2

D. Bogutović

02. 12. 2021. u 15:00

IZ Beogradskog sajma juče je stigla zanimljiva inicijativa, koja bi mogla da obraduje ljubitelje čitanja: u Hali 2 održaće se od 17. do 16. decembra, prodajni sajam knjiga, pod sloganom "Knjiga u srcu, srce na sajmu".

И КЊИГА МОЖЕ БИТИ ЛЕКОВИТА: Београдски сајам најавио нову манифестацију посвећену писаној речи од 17. до 26. децембра у  Хали 2

TRADICIJA Sa jednog od ranijih sajmova knjiga u Beogradu, Foto M. Labudović

- Na kraju godine, a uoči velikih praznika Nove godine i Božića, za one kojima nedostaje Beogradski sajam knjiga, odlučili smo da sačuvamo tradiciju i čitaocima pružimo mogućnost da ostvare direktan kontakt sa knjigom i autorima - otkriva, za "Novosti", Mirjana Lukić, savetnik direktora Beogradskog sajma.

- Da bismo omogućili da se na sajmu predstavi što veći broj izdavača i trgovaca knjigom i da bi se pružila mogućnost za što širi krug posetilaca, ponuđeni su najpovoljniji uslovi učešća izlagačima - štandovi po niskoj ceni i ulaznice od 100 dinara.

Zoran Hamović, Foto S. Marković

Prema ugledu na velike sajmove knjiga, naglašava sagovornica, izdavači će ponuditi nova i već objavljena izdanja, organizovati promocije, prezentacije i susrete sa piscima:

- Do sada su se za učešće prijavili najveći i najpoznatiji izdavači, tako da kvalitet i broj izdanja neće izostati. U Hali 2 Beogradskog sajma okupiće se najverniji poštovaoci knjige u uverenju da je knjiga lekovita i da će uneti optimizam i dobru energiju u Novu godinu, sa željom da nam pruži nove prilike za rast i obrazovanje - zaključuje Lukićeva.

U ime Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić, predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije i direktor "Lagune", podržava svaki napor koji vodi popularizaciji knjige i čitanja.

- Manifestacija na Sajmu je korak u tom pravcu i iako nije zamena za neodržani Sajam knjiga, ipak će pružiti priliku izdavačima koji to budu želeli da i na ovaj način predstave svoje knjige čitaocima - ističe Papić.

- Odluku o učešću svakako ćemo prepustiti svakom članu ponaosob jer ne smatramo da Udruženje treba da daje bilo kakve preporuke u ovako specifičnoj situaciji.

Dejan Papić, Foto S. Marković

Članovi Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, međutim, neće učestvovati na ovoj manifestaciji. Zoran Hamović, predsednik ove asocijacije i direktor "Klija", i objašnjava:

- Naše udruženje veoma ceni napore i dobru volju zaposlenih na Beogradskom sajmu.

Nažalost, udruženje ostaje pri ranijoj odluci da se u vremenu u kome korona odnosi više od 50 ljudi dnevno ne može učestvovati na javnim manifestacijama koje su visokog rizika i odgovornosti. Udruženje ne podržava odluku o učešću na bilo kojoj manifesticiji u zatvorenom prostoru, ali se neće protiviti pojedinačnoj volji svojih članova koji imaju potrebu ili interes da na predloženim manifestacijma učestvuju.

ČIGOJA: POSLOVNI RIZIK

DIREKTOR "Čigoje" Žarko Čigoja pozdravlja svaku ideju o promociji knjiga, ali ukazuje na nepredvidive epidemiološke uslove, zbog kojih bi moglo da bude malo posetilaca, pa bi troškovi izdavača ostali nepokriveni:

Žarko Čigoja, Foto D. Vujičić

- Mislim da se mora razmišljati i u drugom pravcu kada je ekonomija u pitanju i ovakve manifestacije. To znači da se zakup namiruje iz procenta od prihoda prodaje. Fiksna cena zakupa obezbeđuje organizatore, a prihod od ulaznica i parkinga je bonus. Praktično sav poslovni rizik je na izdavačima, a on je zaista ogroman - kaže Čigoja, koji neće učestvovati na smotri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati