DO IZBORA DVA PUTIĆA: Održana konferencija "Ulus na prekretnici - vraćanje u zakonitost ili novi sunovrat"

M. KRALj

18. 11. 2021. u 07:22

NA inicijativu grupe umetnika, tačnije članova UO ULUS-a, koji su, kako je istakao Miroljub Filipović Filimir, pod čudnim okolnostima izgubili mandat 2013, a potom pokrenuli sudski spor, koji su i dobili, juče je u Pres centru UNS-a, održana konferencija za novinare - "ULUS na prekretnici - Vraćanje u zakonitost ili novi sunovrat".

ДО ИЗБОРА ДВА ПУТИЋА: Одржана конференција Улус на прекретници - враћање у законитост или нови суноврат

Paviljon "Cvijeta Zuzorić" okupiće umetnike na glasanju, Foto P. Milošević

Njihovu pravosnažnu sudsku presudu, tvrde, aktuelni UO nije hteo da prihvati, pa su nastali novi problemi.

- Upravu izabranu 2019. ni na koji način ne smatramo odgovornom za nezakonitu skupštinu održanu 2013. u Etnografskom muzeju - iznela je Mirjana Denkov.

Prema njenim rečima, pravosnažna presuda poništila je odluke ne samo te, već i svih skupština održanih posle 2013. Sa aktuelnim UO, kako je rekla, nisu uspeli da naprave dogovor o održavanju novih izbora, čime bi se, ULUS vratio u legalne tokove.

Jedini uslov koji su postavili novom UO je da u svemu ne učestvuje Rade Marković, koga smatraju odgovornim za održavanje nezakonite skupštine 2013. Protiv Markovića je, inače, pokrenuta već istraga u tužilaštvu, iznela je Denkov, i dodala da je on, kao tada odgovorni zastupnik ULUS-a, jedan od najodgovornijih za izbijanje požara u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", u martu prošle godine ("naložio je sekretaru da ponese ključ u vreme kada se odvijala neka aktivnost u Udruženju, i time onemogućio čuvara da proveri sve prostorije i uključi alarm").

Ramujkićeva, Krnajski, Denkov i Filipović juče u UNS-u, Foto Printskrin

Među prisutnima bila je i Vahida Ramujkić, potpredsednica trenutnog UO, koja je preuzela reč, tvrdeći da se na poziv da učestvuju u organizovanju nove izborne skupštine upravo nisu odazvali ni Mirjana Denkov, niti iko iz ove grupe umetnika. Ona je najavila skupštinu za petak 19. novembra. Njeno istupanje, međutim, izazvalo je negodovanje dela prisutnih, a čitav skup doveden je na ivicu incidenta.

- Kamen spoticanja je pitanje izborne skupštine, jer i ta koja se saziva nije izborna - rekao je Dragoslav Krnajski.

Novinar i član ULUS-a Milica Lapčević pitala je odakle tumačenje presude da se poništavanjem skupštine iz 2013. poništavaju i sve naredne aktivnosti ULUS-a do 2020. godine. Za Krnajskog je odgovor jednostavan - svaka sledeća skupština i organi koji su na njima birani, posle one nezakonite, bili su, po principu kontinuiteta - nezakoniti:

- Pozivajući se na ovu presudu svaki član Udruženja moći će da obori i odluke ove sledeće skupštine - naglasio je on.

"VANREDNO STANjE" ZA JUBILEJ

U UMETNIČKOM paviljonu "Cvijeta Zuzorić" večeras 19 časova biće otvorena 90. Jesenja izložba. Jubilarna postavka članova Udruženja nosi naziv "Vanredno stanje", a koncipirao je Umetnički savet ULUS-a, u saradnji sa istoričarima umetnosti dr Dejanom Sretenovićem i dr Jelenom Stojanović.

Izložba će obuhvatiti dijapazon umetničkih refleksija na uvođenje vanrednog stanja zbog korone, kao i posledica koje je ostavilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri