SAGA O BALKANSKOJ PORODICI: U Ateljeu 212 beogradska premijera komada Balkan Bordello, pisca Jetona Neziraja

V. V. S.

08. 11. 2021. u 09:48

NOVI naslov od večeras na repertoaru Ateljea 212: u saradnji sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom "La Mama" iz Njujorka (kao nosiocem projekta) i Teatrom "Kendra" iz Prištine - nastala je predstava Balkan Bordello po drami Jetona Neziraja i u režiji njegove supruge Blerte Neziraj.

САГА О БАЛКАНСКОЈ ПОРОДИЦИ: У Атељеу 212 београдска премијера комада Balkan Bordello, писца Јетона Незираја

Glumci tri pozorišta u drami baziranoj Eshilovoj "Orestiji" / Foto Promo

Drama je saga o balkanskoj porodici, bazirana na Eshilovoj trilogiji "Orestija" i, kako se najavljuje, obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke, ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

U predstavi igra međunarodna ekipa glumaca: Ateljea 212 (Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović), Teatra "La Mama" (Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser), dok iz Prištine dolazi Verona Kodža.

Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov, a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo. Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski.

Drama Jetona Neziraja imala je prištinsku premijeru 3. novembra, a njujorška premijera biće početkom aprila 2022. godine. U Teatru "La Mama" na njujorškom Ist Endu planirano je da se odigra deset predstava tokom aprila naredne godine.

GODINE JUBILEJA

PREDSTAVA se izvodi u godini jubileja - Atelje obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar "La Mama" šezdeset godina rada. Inače, Elen Stjuart i Mira Trailović bile su povezane decenijskim prijateljstvom i njihova umetnička povezanost ogledala se i u gostovanjima "La MaMe" na nekoliko izdanja festivala BITEF. Kako se najavljuje, predstavom Balkan Bordello Atelje nastavlja misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, posebno umetnika i institucija iz našeg regiona.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije