UMETNIČKI ODGOVORI PANDEMIJI: Festival "MikroFAF" u Muzeju kinoteke

V. N.

02. 11. 2021. u 09:25

FILMSKI festival kratkog metra "MikroFAF" u 12. izdanju pod nazivom Limbo Edition biće realizovan od 12. do 14. novembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

УМЕТНИЧКИ ОДГОВОРИ ПАНДЕМИЈИ: Фестивал МикроФАФ у Музеју кинотеке

Foto: Promo

Kako navode organizatori manifestacije, čak 68 filmova od jednog do 15 minuta, od dece autora do reditelja koji se nalaze u osmoj deceniji, nastalih sa budžetom od nula novčanih jedinica do velikih finansijskih ulaganja, biće prisutni u takmičarskim selekcijama.

Težište ovogodišnjeg izdanja festivala je na filmovima koji se bave odgovorima na pitanja o kreativnom procesu umetnika.

Kako je to kad delimo vreme na pre i posle 2020. godine, odnosno tokom i pre pandemije koja se i dalje ne završava, kada nešto što je nekad bilo normalno sada svi zovu offline aktivnosti, neki su od problema koji će se tretirati tematski u ovim filmovima. Jedno od glavnih pitanja je takođe da li ovo stanje epidemije virusa korona ipak predstavlja noćnu moru iz koje umetnik ne može da se probudi, a svestan je da sanja. U revijalnom programu posvećenom mladim stvaraocima iz Srbije, biće prikazano osam filmova koje su učesnici edukativnih programa snimili tokom 2021. godine. Sa tim autorima organizacija "Satibara" i MikroFAF festival rade na inkluziji i decentralizaciji kulture kroz Inkluzivni kino klub "Moj krupni plan".

Ovogodišnji žiri koji čine filmski umetnici Staša Tomić, Aron Sekelj, Nikola Stojanović i Nađa Petrović dodeliće nagrade (Mikropolise) i priznanja u kategorijama "Nezavisni film", "Uradi-sam film" i "Limb".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista