POZNATA FRAGONAROVA "LJULJAŠKA": Senzualnija je nego što se mislilo - na platnu prikazan ljubavni trougao

Novosti online

31. 10. 2021. u 07:36

DVOMESEČNA restauracija umetničkog dela iz 1768. poznate slike "Ljuljaška" Žan-Onora Fragonara, otkrila je da je umetničko delo bilo još "senzualnije" nego što se ranije mislilo.

ПОЗНАТА ФРАГОНАРОВА ЉУЉАШКА: Сензуалнија је него што се мислило - на платну приказан љубавни троугао

Foto: Javno vlasništvo

U zagonetnoj šumskoj sceni prikazana je mlada žena koju sredovečni muškarac u pozadini gura kroz vazduh na ljuljašci, dok u prvom planu u nju gleda oduševljeni mladi gospodin. Radovi na restauraciji su potvrdili da čovek u pozadini ne stoji kao sluga, već sedi kao društveni jednak i njoj i mlađem gospodinu - nagoveštavajući da bi mogao da bude legitiman rival njenim naklonostima, piše britanski Telegraf.

Foto: Javno vlasništvo

Nakon restauracije jasnije je vidljiv i izraz mlade dame u središtu ovog potencijalnog ljubavnog trougla, kao i erotičniji detalji njenog.

- Ranije je bilo jasno da nosi podvezicu, a sada vidimo bljesak na njenoj butini. Postala je senzualnija. Njen izraz lica deluje budnije, oduševljena je - rekla je Juriko Džekal, kustos u Londonskom muzeju u kom je izložena ova slika.

Slika Ljuljaška (poznata i po nazivu Srećan slučaj kod ljuljaške) pripada rokoko stilu, datira iz 1767. godine, tehnika je ulje na platnu, a dimenzije 81 cm × 64.2 cm. Ljuljaška se danas nalazi u kolekciji u Londonu.

Istorija kaže kako je baron Sen-Žilijen poželeo sliku na kojoj bi u centru bila prikazana njegova ljubavnica. Glavni motivi na slici su zaljubljenost, opčinjenost, fascinacija, zavođenje – ljubavni čin.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!