NEPOZNATA MUZIKA VLADANA DESNICE: "Novosti" na generalnoj probi koncerta na kom će biti izvedene neobjavljene partiture našeg velikog pisca

M. KRALj

28. 10. 2021. u 13:34

PROSTRANI hol ispred čitališta Narodne biblioteke Srbije, ispunjava mekan i nežan ženski glas, koji uz pratnju klavira, gotovo nostalgično peva "Ej, pusto more. Ej, pusti vali". Muziku na ove čuvene stihove iz drame "Maksim Crnojević" Laze Kostića, komponovao je jedan naš drugi književni velikan - Vladan Desnica (1905-1967)!

НЕПОЗНАТА МУЗИКА ВЛАДАНА ДЕСНИЦЕ: Новости на генералној проби концерта на ком ће бити изведене необјављене партитуре нашег великог писца

Mladi muzičari sa master studija na FMU / Foto I. Marinković

Pre večerašnjeg koncerta, nazvanog "Muzika Ivana Galeba", na kom će od 18 časova u NBS veliki romanopisac, autor trideset četiri priče, jedne pesničke zbirke, jedne drame, vrsni estetičar, teoretičar filma i veliki poklonik muzike, premijerno biti predstavljen i kao kompozitor, ekipa "Novosti", imala je priliku da na probi posluša originalna i neobična Desničina dela. Reč je o do sada neobjavljenim i javnosti potpuno nepoznatim partiturama.

- Pronalazak kompozicija Vladana Desnice važan je događaj u našoj kulturnoj i muzičkoj istoriji - govori za naš list dr Ivana Miladinović Prica, docent sa Fakulteta muzičke umetnosti. - Mnogo je još nepoznanica i muzikološka istraživanja tek predstoje. Ipak, jasno je da su muzika i književnost kod Desnice zajedno od samog početka.

Nije slučajno ni što među pronađenim kompozicijama dominira vokalna muzika, smatra ovaj muzikolog:

- Iz piščeve biografije znamo da je učio pevanje i violinu. Sam je i pisao o tome da je bio u dilemi da li da se više posveti muzici ili književnosti. Smatrao je da bi u muzici postigao manje. A, ipak, žalio je što nije pošao tim putem. Posle otkrića partitura u njegovoj zaostavštini, na ove Desničine reči pada sasvim novo svetlo.

Nataša i Vladan Desnica sviraju klavir / Foto Arhiva

Na osnovu arhivskih dokumenata pretpostavlja se da je napisao 14 kompozicija koje je nameravao da prijavi autorskoj agenciji. Za sada je pronađeno šest završenih dela, tri solo pesme, dva komada za violinu i klavir i jedna uspavanka - "Zlatna ribica", za solo klavir. I sve će večeras biti izvedene, po svoj prilici - prvi put javno.

- Desnica nije uspeo da objavi svoje kompozicije, a one koje su sačuvane sada su nam dostupne zahvaljujući ljubaznosti naslednika. Nije sasvim jasno kojim su redom nastajale, niti da li su nekada javno izvedene. Igor Šuljić, suprug Desničine unuke dr Ksenije Škarić, napravio je elektronske prepise i tako su postale dostupne za izvođenje - objašnjava sagovornica.

Želja naslednika bila je i da komade "ožive" mladi muzičari, pa je ovaj zadatak poveren izvođačima koji su na master studijama na FMU, i to Sari Ristić (sopran), Anđeli Simić (mecosopran), Đorđu Petroviću (tenor), Jani Čokić (violina) i Ružici Stamenković (klavir).

- Prema dostupnim podacima vidimo da je svoju prvu solo pesmu napisao sa samo osamnaest godina (1923), na stihove italijanskog pesnika romantizma Đakoma Lombardija - otkriva Ivana Miladinović Prica. - Iz Desničine prepiske sa pijanistkinjom Katicom Pavličić saznajemo i da se interesovao za okolnosti štampanja svoje dve kompozicije u Pragu 1931. Njegova muzika gravitira izražajnim sredstvima romantičarske tradicije. Bio mu je poznat evropski kontekst razvoja solo pesme i kamernog žanra, ali se čini da je pratio i ono što su stvarali kompozitori kod nas. Balkanski mol, prekomerna sekunda u "Ej, pusto more" na Kostićeve stihove, jasni su označitelji folklora.

Ivana Miladinović Prica / Foto I. Marinković

Koncertu koji će se odvijati u ambijentu izložbe posvećene Desnici kao piscu (autor je Olga Krasić Marjanović) prisustvovaće njegova unuka Ksenija Škarić i predsednik SKD "Prosvjeta" iz Zagreba Petar Lađević.

"MOJ GOLUBE" KAO "VEČERNjI NAPJEV"

JEDNA od kompozicija inspirisana je narodnom pesmom "Oj golube, moj golube". Pisana je za dva ženska glasa i klavir, a Desnica je poslednje stihove prepevao u "Baš ko suze devojke/ kad joj dragog zemlja krije", što kompoziciji daje elegičniji, "teži" ton.

Na repertoaru koncerta biće i delo za mecosopran i klavir, koje je prema stihovima Desničine pesme "Bubica" komponovao hrvatski kompozitor Ivo Lotka - Kalinski, kao i "Ej, pusto more" Laze Kostića, u svojoj prvoj muzičkoj verziji, čiji je autor Aksentije Maksimović (1844-1873).

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)