RENDGENSKA TEHNOLOGIJA KOD SRBA: Izložba u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike biće otvorena 27. oktobra

D. B. M.

25. 10. 2021. u 15:36

U GALERIJI 51 Muzeja nauke i tehnike 27. oktobra biće otvorena izložba "Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba - od Tesle i Pupina do danas".

РЕНДГЕНСКА ТЕХНОЛОГИЈА КОД СРБА: Изложба у Галерији 51 Музеја науке и технике биће отворена 27. октобра

Arhiva

Autori izložbe su Jelena Jovanović Simić, Aleksandar Vl. Marković i Vladimir Petrović, a postavku su dizajnirali Ozarija Marković Lašić i Nebojša Vasiljević.

Izložba će predstaviti istorijski razvoj i primenu rendgenske tehnologije u medicini, od otkrića rendgenskih zraka do danas, sa posebnim naglaskom na doprinosima koji su u oblasti rendgenologije ostvarili Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Ciljevi izložbe su i predstavljanje uspeha domaćih preduzeća u razvoju proizvodnje rendgenskih aparata i opreme.

U drugoj polovini 20. veka, u vreme intenzivnog razvoja industrije u nekadašnjoj Jugoslaviji, fabrika Jugorendgen (u sastavu Elektronske industrije Niš), jedina je na Balkanu proizvodila rendgenske aparate i izvozila ih širom sveta. Nakon raspada Jugoslavije, kriznih devedesetih godina i kasnijih procesa tranzicije tokom kojih su prestala s radom mnoga industrijska preduzeća, među kojima je i Jugorendgen, grupa mladih stručnjaka je početkom novog milenijuma osnovala preduzeće Visaris i započela razvoj i proizvodnju nove generacije uređaja - digitalnih rendgenskih aparata. Kao i nekada Jugorendgen, Visaris je danas jedini proizvođač rendgenskih aparata u regionu, a takođe je prisutan i na svetskom tržištu.

Izložba prati put srpskih naučnika koji su dali izvanredan doprinos tokom druge industrijske revolucije krajem 19. veka sve do današnjeg perioda digitalne transformacije i novog talasa doprinosa naših stručnjaka u aktuelnoj četvrtoj industrijskoj revoluciji na globalnom nivou u kojoj srpska nauka na polju digitalne medicine i ostalih segmenata digitalne tehnologije ostvaruje značajne rezultate.

Pored fotografija i dokumenata, na izložbi će moći da se vide i stari rendgenski aparati, oprema i sredstva za ličnu zaštitu od zračenja, prve rendgenske cevi proizvedene u Jugoslaviji, ali i najnoviji digitalni rendgenski uređaji. Sastavni deo izložbe su sadržaji u obliku virtuelne stvarnosti  i edukativne digitalne igre za decu i omladinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri