PRIZNANJA ZA LESKOVČANE, NOVOPAZARCE, NIŠLIJE: Dodelom nagrada večeras se završava festival "Joakim Vujić"

I.Mitić

30. 09. 2021. u 16:44

NAJBOLjA predstava u celini na 57. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić“ je predstava Regionalnog pozorišta i Kulturnog centra iz Novog Pazara "Ako dugo gledaš u ponor“ čijem je reditelju Zlatku Pakoviću pripala i nagrada za najbolju režiju. U Novi Pazar odlazi i jedna od četiri glavne glumačke nagrade koju je osvojio Rifa Trifatović, kao i specijalna nagrada za muziku koja je pripala Božidaru Obradinoviću.

ПРИЗНАЊА ЗА ЛЕСКОВЧАНЕ, НОВОПАЗАРЦЕ, НИШЛИЈЕ: Доделом награда вечерас се завршава фестивал Јоаким Вујић

Foto: NP Leskovac

Četiri nagrade na ovogodišnjem festivalu osvojili su i domaćini iz Narodnog pozorišta Leskovac i to predstavom „Sećanje vode“ Šile Stivenson, u režiji Olje Đorđević. Ovoj predstavi pripale su nagrade za najbolji kostim Save Stefanovića i scenografiju Damjana Paranosića. Suzana Grujić je osvojila nagradu za najbolju glumicu, a Petra Dimitrijević specijalnu nagradu za specifičan glumački izraz.

Jedna od nagrada za najbolju glumu odlazi i u Niš i to Stefanu Mladenoviću za ulogu u predstavi „Gde smo ono stali“ u kojoj glumi i Marko Radojević. On je osvojio posebnu nagradu za mladog glumca. Ovu predstavu, u režiji Nenada Todorovića, žiri je nagradio i specijalnim priznanjem za tekst koje je pripalo Marjanu Todoroviću, dok se kruševačko pozorište okitilo glumačkom nagradom u predstavi Snežane Trišić "Za sada je sve ok“ i nju je osvojio Dejan Tončić.

Nadmetanje za 11 nagrada

Predstave u selekciji Miroslava Mikija Radonjića, direktora Sterijinog pozorja, ocenjivao je žiri koji su činili: glumica Danica Maksimović, scenograf Miodrag Tabački i reditelj Vladimir Lazić. Moderator „Okruglog stola kritike“ bio je Milivoje Mlađenović, a kritičar festivala Nataša Gvozdenović.

Pored nagrađenih predstava Leskovčani su u minulih sedam dana imali priliku da vide i Sofoklovu tragediju „Antigona“, u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici. Pozorište iz Zaječara predstavilo se i predstavom „Bliži nebu“, autora i reditelja Željka Hubača, a kraljevački i šabački teatar koprodukcijskom predstavom „Trpele“, u režiji Aleksandre Kovačević.

U čest nagrađenih, na zatvaranju festivala, večeras nastupa Narodno pozorište Užice predstavom „I to se zove ljubav“, koju je režirala Ksenija Krnjajski, kada će po tradiciji najboljima biti i uručene nagrade.

Leskovačko Narodno pozorište je domaćin „Joakimu Vujiću“ nakon trijumfa na prethodnom Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije u Vranju, kada su sa dve predstave osvojili čak devet od 11 nagrada. U gradu na Veternici je prethodni festival „Joakim Vijuć“ održan pre sedam godina. Tada je obeleženo pola veka trajanja ove manifestacije, a ove sezone teatar u gradu na Veternici slavi 125 godina rada.

BONUS VIDEO:

Družila se sa Hičkokom, a Ričard Barton je tražio da igraju zajedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)