PROMOCIJA KNJIGE SRPSKOG AMBASADORA U ATINI: "Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije" u Kuli Nebojša

D. B. M.

28. 09. 2021. u 19:52

KNjIGA " Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije" Dušana Spasojevića, srpskog ambasadora u Atini biće predstavljena sutra u Kuli Nebojša, u okviru Dunav festa. Reč je o zajedničkom poduhvatu "Čigoja štampe", Instituta za noviju istoriju, Instituta za evropske studije i Fondacije "Šaper".

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СРПСКОГ АМБАСАДОРА У АТИНИ: Грчка: Рат за независност, стварање државе и препород нације у Кули Небојша

FOTO: Promo

Knjiga je nastala kao plod višegodišnjeg predanog rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i grčku, čiji jezik autor govori.

- Srbi vole, ali ne poznaju Grke - kaže prof. dr Darko Tanasković. - Ova knjiga će svakako doprineti prevazilaženju te okolnosti.

 Prema njegovim rečima, Spasojević nam je "darovao mnogo više od pouzdanog vodiča kroz razdoblje u kome su stvorene grčka država i moderna nacija, darovao nam je dragoceno epistemološko polazište za ozbiljnu karakterologiju Grka".

Na promociji knjige učestvuju: Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju, istoričar Milan Ristović, publicista Boško Jakšić i autor.

Okolnost da je jedan od nosilaca ideje slobode i nezavisnosti Grčke, Riga od Fere, pogubljen u Kuli Nebojša, tematski je inspirisala ovogodišnju ediciju festivala. Dunav fest je prva manifestacija u Srbiji kojom se obeležava 200. godišnjica ustanka za nezavisnost Grčke (1821- 1830) i koja iskazuje posebnu počast nedavno preminulom velikom Grku i kompozitoru Mikisu Teodorakisu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju