NAJBOLJA FILMSKA OSTVARENJA REGIONA: U Leskovcu večeras počinje Internacionalni festival filmske režije LIFFE

I. MITIĆ

16. 09. 2021. u 15:10

NA večerašnjem otvaranju 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), koji se održava do 21. septembra, biće prikazan novi film Srđana Dragojevića "Nebesa", koji je uspešnu svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Roterdamu, dok se program nastavlja iste večeri projekcijom filma Nemanje Ćeranića "Lihvar".

НАЈБОЉА ФИЛМСКА ОСТВАРЕЊА РЕГИОНА: У Лесковцу вечерас почиње Интернационални фестивал филмске режије LIFFE

Foto Promo

Pored srpske premijere hrvatskog filma "Murina" Antoanete Almat Kusijanović, koja je nagrađena u Kanu za najbolji debitantski film, na programu je pulski pobednik - "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste, srpski kandidat za Oskara - film "Oaza" Ivana Ikića, potom "Živ čovek" Olega Novkovića, dok će festival biti zatvoren filmom "Nečista krv - greh predaka" Milutina Petrovića.

Na programu su i dva slovenačka filma: "Zastoj" u režiji Vinka Moderndorfera i "Sanremo" Miroslava Mandića. Iz Severne Makedonije stiže film Igora Ivanova "Čisto ljudski", iz BiH "Tabija" Igora Drljače, a iz Hrvatske "Tereza 37" Danila Šerbedžije.

Organizatori poručuju da će i ovogodišnji LIFFE biti retka prilika da se, u takmičarskom i pratećem programu, vide svi najznačajniji filmovi regiona koje je selektirao reditelj Bojan Vuletić.

Smisao LIFFE nije glamur, već povezivanje kinematografija regiona i Evrope, ocenio je umetnički direktor festivala reditelj Darko Bajić i dodao:

- Ova godina je posvećena pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, pitanju novih tehnologija i njenog uticaja na liberalizaciju proizvodnje filmova, za zaštitu autoriteta i autorstva reditelja, za autonomiju filma i slobode izbora tema...

Savet

Bajić je napomenuo da od ove godine postoji Umetnički savet festivala koji uz njega čine renomirani filmski stvaraoci iz ovog dela sveta: Hrvoje Hribar, Teona Mitevska, Labina Mitevska, Ines Tanović, Aleš Pavlin i Dragan Jović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)