RADOVI BOŽIDARA PLAZINIĆA U GALERIJI "HAOS": Crteži na novinskom papiru

M.A.K.

13. 09. 2021. u 18:39

JESENjU izložbenu sezonu beogradska galerija "Haos" započinje izložbom Božidara Plazinića, poznatog i nagrađivanog umetnika iz Čačka, čija dela se nalaze u brojnim našim i stranim kolekcijama.

РАДОВИ БОЖИДАРА ПЛАЗИНИЋА У ГАЛЕРИЈИ ХАОС: Цртежи на новинском папиру

Galerija Haos

Od utorka 14. septembra, biće predstavljeni njegovi novi radovi na novinskom papiru. Te crteže nastale tokom 2020. podelio je na četiri ciklusa, koje je naslovio "Čitanje dnevne štampe", "Čitanje i komentari", "Ekrani" i "Oglasne table".

- Ritual čitanja dnevnih novina postaje ritual suprotstavljanja oprečnim, traumatizujućim vestima svakodnevnim crtanjem po novinskom papiru kineskom četkom umočenom u tuš...- piše Aleksandra Lazar, u tekstu koji prati postavku. - Organizacija prostora ova četiri serijala ukazuje na oscilacije unutrašnjih stanja, od negacije i brisanja do skoro potpunog mraka i zasićenosti papira, preko transponovanja snažnog ličnog gesta i stvaranja unutrašnjih pejsaža koji podsećaju na uzburkano more, preko revolta iskazanog racionalizovanim linijskim crtežom...

Prema rečima ove istoričarke umetnosti, Plazinić stvara crteže koji nam, za razliku od novinskih kolumni, dozvoljavaju da iskusimo radost, uživanje, lepotu i igru. Sam autor za svoje crteže kaže: "Moj crtež je palimpsest, koji potire i briše štampanu reč, ali se sa nje raslojava."

Do sada je Božidar Plazinić imao više od pedeset samostalnih i na stotine kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu - u Čačku, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu, Mariboru, Skoplju, Bitolju, Sarajevu, Tuzli, Sofiji, Kataniji, Bazelu, Kremoni, Mildeburgu, Kolorado Springsu, Vroclavu, Atini, San Paolu, Rijeci, Tokiju, Kjotu, Jokohami, Parizu, Siudad Meksiku, Buenos Ajresu, Vićenci, Lešanu, Đinčengu, Pekingu... Dela su mu zastupljena u svim značajnijim galerijama i muzejima na prostoru bivše Jugoslavije, dobitnik je 27 nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!