SPEKTAKL NA OTVORENOM: Čuveni violinista Stefan Milenković i Vojvođanski simfonijski orkestar oduševili Novosađane (VIDEO)

Tanjug

11. 09. 2021. u 23:45

SVETSKI virtuoz Stefan Milenković i Vojvođanski simfonijski orkestar oduševili su brojne Novosađane izvođenjem dela Kamija Sen-Sansa, Morisa Ravela, Đerđa Ligetija i drugih velikana klasične muzike na koncertu na otvorenom u Novom Sadu.

СПЕКТАКЛ НА ОТВОРЕНОМ: Чувени виолиниста Стефан Миленковић и Војвођански симфонијски оркестар одушевили Новосађане (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Peti koncert "Korzo" u organizaciji Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", a u okviru Kaleidoskopa kulture uveličao je i maestro Aleksandar Marković, renomirani dirigent sa bogatom evropskom karijerom u ulozi šefa dirigenta Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Za razliku od ranijih "Korzo-a'', Vojvođanski simfonijski orkestar večeras je za bazu svog repertoara izabrala plesove koje novosadska publika nije imala priliku u velikoj meri ranije da čuje.

Zahtevan produkcioni poduhvat ujedno je otvorio i drugu nedelju Kaleidoskopa kulture, posvećenu izvođačkoj umetnosti.

Po uzoru na najveće svetske kulturne centre, novosadski Bulevar Mihajla Pupina bio je zatvoren za saobraćaj u delu gde se nalazi zgrada Pokrajinske vlade.

Uoči samog koncerta, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković naglasio je da je održavanje koncerta "Korzo" baš na toj lokaciji važno jer se koncert dešava između dela Brašovana, Tabakovića i Kaćanskog, čuvenih srpskih arhitekata u periodu između dva svetska rata, pojasnivši da će upravo na tom mestu 13. januara iduće godine Novi Sad i postati evropska prestonica kulture.

- Razvoj publike je veoma bitan, a ovo je mesto gde se jednom godišnje ustupa prostor Čajkovskom, Mocartu i drugim poznatijim kompozitorima, ali i Sen-Sans i Ravel i nešto nepoznatije kompozicije. Mi zapravo tako razvijamo publiku da ne dolazi samo ovde, nego i u buduću Gradsku koncertnu dvoranu - naveo je direktor fondacije.

On je poručio da virtuoz Stefan Mileković i dirigent Aleksandar Marković neće samo jednom godišnje nastupati u Novom Sadu, već da će kontinuirano raditi i nastupati u budućoj kulturnoj prestonici Evrope.

Sam Stefan Milenković je rekao uoči nastupa da je bio blago nervozan, istakavši da su koncerti na otvorenom fantastični. Nije strepeo ni od saradnje sa simfoničarima, ocenivši da je rad sa takvim umetnicima uvek, kako je naveo, prirodan spoj, posebno naglasavši ''da Novi Sad oduvek živi kulturu''.

- Ceo festival 'Kaleidoskop' obuhvata duh Novog Sada, a to će se tek osetiti naredne godine koja će biti u znaku evropske prestonice kulture. Novi Sad je mesto gde treba biti sad - naveo je Stefan Milenković.

Upitan da li Novi Sad u kulturnom pogledu može da parira velikim kulturnim metropolama poput Pariza ili Beča, čuveni violinista je naveo da u nekim stvarima ti gradovi mogu čak i da se ugledaju na Novi Sad.

Dirigent Aleksandar Marković je naveo da je čitav Vojvođanski simfonijski orkestar ozbiljno shvatio "Korzo", ocenivši da je bilo mnogo posla jer je program bio zahtevan, virtuozan i brz. Direktor Vojvođanskog simfonijskog orekstra Roman Bugar podsetio je da je večerašnji "Korzo" ujedno i otvaranje desete jubilarne sezone tog orkestra.

Spektakl na otvorenom u Novom Sadu bio je zapravo i uvertira za ono što taj grad očekuje u 2022. godini, a to je titula evropske prestonice kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)