HUMANISTA, PATRIOTA I DOBROTVOR: Povodom 170 godina od rođenja i 130 godina od smrti Laze Lazarevića otvorena izložba

D. Bt.

09. 09. 2021. u 06:25

U UNIVERZITETSKOJ biblioteci "Svetozar Marković" juče je otvorena reprezentativna izložba "Laza Lazarević srpski kulturni heroj" povodom 170 od godina rođenja i 130 godina od smrti ovog znamenitog pisca i lekara.

ХУМАНИСТА, ПАТРИОТА И ДОБРОТВОР: Поводом 170 година од рођења и 130 година од смрти Лазе Лазаревића отворена изложба

Foto Univerzitetska biblioteka

Na 30 panela prikazan je nesvakidašnji životni put, blistav književni domet i zadivljujući doprinos u medicini i nauci ovog čoveka koji je postao primer besprekornog puta humaniste, patriote i dobrotvora.

Izložena je građa iz fonda Biblioteke: Lazarevićeve zbirke pripovedaka, publikacije koje tumače njegovo književno stvaralaštvo i obrazlažu njegov značaj u istoriji srpske medicine, kao i izuzetno zanimljive njegove dijagnoze različitih bolesti i opisi toka lečenja.

Foto Arhiva

Za kratkog života od samo četiri decenije Laza Lazarević se ostvario kao jedan od najznačajnijih pripovedača srpskog realizma.

Njegov obimom nevelik ali dometima izuzetno upečatljiv opus, svojim stilom, dramatičnim fabulama, dirljivim prizorima i psihološkim primerima pleni i današnje čitaoce.

Istovremeno, dao je sjajne rezultate u neurologiji, hirurgiji, psihijatriji i gerijatriji. Projektovao je i sproveo za svoje doba vrlo moderne zdravstvene reforme, a u vreme Srpsko-turskog rata privremeno napustio studije medicine u Berlinu, pridružio se srpskoj vojsci i osnovao vojne sanitete koji su bili među najboljima u Evropi. Za samo deceniju profesionalne karijere objavio je više od 70 naučnih i stručnih radova, osnovao prvu psihijatrijsku kliniku na Balkanu i prvu laboratoriju u Srbiji i utemeljio gerijatriju, do tada nepoznatu medicinsku granu.

AUTORKE Mihailovićeva i Jeremićeva , Foto Univerzitetska biblioteka

Kada je postao akademik i lični lekar kralja Milana, nije zaboravio na najsiromašnije, nastavljajući da ih besplatno leči, nabavlja im o svom trošku lekove zbog čega su ga i nazvali "sirotinjska majka."

Izložbu, koju su priredile Vuka Jeremić i Dragana Mihailović, otvorili su dr Dušan Ivanić i mr Gordana Lazarević. Autorke izložbe su nam rekle da su na ovaj način želele i da skrenu pažnju na propadanje kuće u Hilandarskoj u kojoj je Laza Lazarević živeo, i zalažu se da se ovo zdanje što pre obnovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)