MAGIJA LIKOVNE KOLONIJE: Bogata letnja kulturna scena ovih dana u Ugljeviku u RS

V. M.

22. 08. 2021. u 08:24

LIKOVNA kolonija "Ugljevik 2021" u organizaciji Centra za kulturu "Filip Višnjić" i Misijskog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske svečano je otvorena na letnoj sceni Doma kulture pod pokroviteljstvom opštine Ugljevik.

МАГИЈА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ: Богата летња културна сцена ових дана у Угљевику у РС

Foto V. Mitrić

Sedmu po redu Likovnu koloniju otvorio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je istakao da je "Ugljevik uvek rad da ugosti kreativne ljude, umetnike". Perić je izrazio zadovoljstvo što je ova podmajevička opština domaćin ove kulturne manifestacije.

- Likovnu koloniju utemeljili smo pre sedam godina na predlog tada episkopa zvorničko-tuzlanskog, a danas mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. Zahvalan sam našoj Eparhiji, ali i mitropolitu koji mi je tada rekao da prati rad našeg Kulturnog centra, koji ima lepe kulturne događaje i manifestacije, ali i da nedostaje likovna kolonija, što smo sa zadovoljstvom prihvatili - podsetio je Perić.

Predrag Vidović, Foto V. Mitrić

Ugljevički čelnik je zahvalio umetnicima i naglasio da je likovna kolonija nastala kao potreba za jedinstvom, kao i da Ugljevik bude domaćin umetnicima sa druge strane Drine. Perić je najavio dalju podršku ovakvim i sličnim manifestacijama.

Direktor ugljevičkog Centra za kulturu Predrag Vujević naglasio je da ove godine Likovna kolonija broji osam učesnika, akademskih slikara iz Republike Srpske i Srbije, te da će trajati do 26. avgusta.

- Specifičnost ove kolonije jeste da ima tri pridružena člana iz Ugljevika i Lopara, pri čemu će pored slikarstva biti zastupljeno i vajarstvo, umetnička fotografija i duborez - rekao je Vujević.

Učesnici iz Srpske i Srbije

UČESNICI likovne kolonije su: Pavle Golijanin, Natalija Cimeša, Bratislav Hedješi, Srđan Ćeranić, Hadži Branko Nikitović, Vesna Vujičić iz Republike Srpske. Tu su i Mirjana Vuksanović i Dragana Kuprešanin iz Srbije.

Vasilije Perić, Foto V. Mitrić

Prateći program uz pomenutu koloniju je i besplatna škola slikanja i vajanja za decu uzrasta od 5 do 15 godina. Manifestacija je otvorena uz bogat kulturno-umetnički program i uz nastup glumca iz Šapca Zorana Karajića sa predstavom "Bog te maz'o" koja je nastala po romanu "Osma ofanziva" Branka Ćopića.

- Ovu predstavu dramatizovao je i režirao poznati glumac i reditelj Tomo Kuruzović - napomenuo je Karajić i dodao da je predstava dosad igrana 1.197 puta širom bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj.

Foto V. Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović