BAŠTINA ZA BUDUĆE GENERACIJE: Pokrajinska vlada otkupila 89 umetničkih slika od Razvojne banke u Novom Sadu

J. SIMIĆ

19. 08. 2021. u 11:08

MADA je čuveni arhitekta Dragiša Brašovan, pre više od osam decenija, u zdanju u kojem danas stoluje Pokrajinska vlada projektovao prostran mermerni hol, u njemu je juče umetničkim slikama bilo - tesno.

БАШТИНА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Покрајинска влада откупила 89 уметничких слика од Развојне банке у Новом Саду

FOTO Pres biro Vlade APV

Izloženo je svega dvadesetak od ukupno 89 radova koje je Pokrajinska vlada otkupila od novosadske Razvojne banke u stečaju.

Reč je o platnima nastalim mahom u drugoj polovini prošlog veka, a njihovi autori su: Olja Ivanjicki, Mića Popović, Vlada Veličković, Mersad Berber, Sava Stojkov, Vera Zarić, Zdravko Mandić, Boško Petrović, Mića Mihajlović, Laslo Silađi...

- Slike smo otkupili po osnovu prodaje pokretnih umetnina od Razvojne banke Vojvodine koja je u stečaju. Ukupna vrednost ovih dela je nešto više od šest miliona dinara - kazala je novinarima Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje.

Miloševićeva je naglasila da poput Vlade Srbije i Pokrajinska vlada želi da sačuva našu kulturnu baštinu, jer za sadašnje ali i naredne generacije umetnost je značajan deo našeg identiteta.

 "Figurizacija" Olja Ivanjicki, FOTO Pres biro Vlade APV

Ovom kolekcijom Pokrajinska vlada je obogatila svoj i inače reprezentativan fond umetničkih dela koji je formiran i obogaćivan prethodnih decenija. Uz nekoliko skulptura i tapiserija u fondu dominiraju umetničke slike, ukupno njih 520 u raznovrsnim likovnim tehnikama.

- Ovo je snažan pokazatelj koliko smo rešeni da očuvamo kulturna dobra u Vojvodini. Uskoro ćemo u saradnji sa Muzejom Vojvodine započeti popis svih pokretnih umetničkih dobara na teritoriji cele pokrajine - najavila je Miloševićeva.

Brigu o očuvanju svih umetnička dela u vlasništvu Pokrajinske vlade, uključujući i novootkupljenu kolekciju, vodiće stručnjaci iz Muzeja Vojvodine.

ČEKA SE "BLAGOVEŠTENSKI SABOR"

PO rečima Dragane Milošević, očekuje se "skori povratak kući" slike Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor" koja je 1993. godine ukradena iz dvorca u Čelarevu, a nedavno su policije Srbije i Švajcarske, zajedničkom akcijom, sprečile njenu prodaju.

- Najpre će stručne službe proveriti autentičnost tog dela, a zatim će ono biti vraćeno u Muzej Vojvodine, jer reč je o izuzetnom umetničkom svedočanstvu borbe Srba u Austrougarskoj za autonomiju i prisajedinjenje matici Srbiji - navela je Miloševićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a