ZVUCI KLAVIRA U VRANJU: Otpočeo šesti festival klasične muzike Piano summer

J. S.

04. 08. 2021. u 09:24

NA LETNJEM klavirskom festivalu Piano Summer, koji se šeti put održava u Vranju, večeras će nastupiti portugalski pijanista Adrijano Žordao, dok je za sutra predviđen koncert klavirskog dua Maje Stojanovske iz Makedonije i Tijagoa Nuneša iz Portugalije.

ЗВУЦИ КЛАВИРА У ВРАЊУ: Отпочео шести фестивал класичне музике Piano summer

Foto Piano summer

Na repertoaru festivala, koji se odvija u pozorištu "Bora Stanković", za petak je planiran nastup Marije Dinov iz Srbije, dok će poslednjeg dana svirati Biljana Gorunović, pijanistkinja i profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja će se predstaviti stvaralaštvom srpskih kompozitora.

Prema rečima umetničkog direktora festivala Zorana Imširovića, Vranje je postalo sinonim za ovaj festival, ali je ideja da se projekat proširi i dobije evropske razmere, poveže zemlje i narode Starog kontinenta kroz razmenu kultura.

- Zahvaljujući velikoj podršci Vlade Republike Srbije od naredne godine Piano summer će biti održavan i u Narodnom pozorištu u Beogradu, u znatno većem obimu, a ubuduće i u Nemačkoj, na jugu Italije i u Južnoafričkoj Republici - rekao je Imširović, i sam pijanista, čijim nastupom je otpočelo šesto izdanje festivala.

Svi konceri počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan. Projekat Piano Summer i ove godine Grad Vranje finansira uz podršku nadležnog ministarstva i Vlade Srbije.

U muzičkoj mreži UNSEKO gradova

PREPOZNATLJIV kao grad trube i gradske pesme, Vranje je zahvaljujući dobrim delom klavirskom festivalu, aplicirao za Uneskovu listu, na osnovu čega je uvršten u mrežu kreativnih gradova za oblast muzike.

- U Vranju potoji veliki broj ljubitelja klasične muzike, a ova smotra je od velikog značaja za razvoj i unapređenje kulture našeg grada - ističe Zorica Jović, zamenica gradonačelnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)