NOVI ĐIR NA KANLI KULI: Danas se svečano otvara 34. izdanje hercegnovskog filmskog festivala, pred publikom više od 60 ostvarenja

Vitka Vujnović

01. 08. 2021. u 09:53

LEGENDA jugoslovenskog glumišta Petar Božović otvoriće večeras na Kanli kuli 34. izdanje Filmskog festivala u Herceg Novom. Na otvaranju će biti prikazani filmovi "Jabuke" grčkog reditelja Kristosa Nikoua, a potom "Polje maka" rumunskog reditelja Eugena Jebeleanua.

НОВИ ЂИР НА КАНЛИ КУЛИ: Данас се свечано отвара 34. издање херцегновског филмског фестивала, пред публиком више од 60 остварења

Program otvara Petar Božović / Foto Tanjug

Do 7. avgusta u četiri selekcije, pod otvorenim nebom, pred publikom će se naći više od 60 filmova, najbolje od nove regionalne, evropske kinematografije,ali i svetska premijera filma "Pucnji u Marseju" reditelja Gordana Matića.

Festival se ove godine odvija pod sloganom "Suton, đir i film". U međuvremenu se suočio sa mnogobrojnim problemima, započetim još lane, sa pandemijom korone, a ove godine Ministarstvo kulture je iz istih razloga "skratilo" festivalski budžet. Uprkos tome, "ton ide, kamera ide" pa i festival ide dalje, rekla je direktorka Festivala i izvršni producent Herceg festa Gordana Porobić Krcunović.

Deo navedenog slogana podseća na Milana D. Špičeka, autora prve audio-festivalske špice.

- Zajednička tema koja sve filmove približava jeste odnos pojedinca i sistema, balkanska ali uvek aktuelna tema, koja je posebno došla do izražaja u vremenu globalne kovid pandemije - kazala je Porobić Krcunovićeva. - Dodatni motiv da istrajemo u tome da se ovaj festival održi, bez obzira na budžet i na činjenicu da još nismo potpisali ugovor o finansiranju sa Ministarstvom, jesu ličnosti koje su ostavile traga u Festivalu, a napustile su nas u prethodnoj godini - Pero Dubanek, Milan Špiček i Zoran Živković.

Predsednik Saveta Festivala Nikola Vukčević naveo je da je Savet formiran pre četrdesetak dana, ali su sve prepreke prevaziđene zahvaljujući angažmanu članova Saveta, zaposlenih u Herceg festu, festivalskog tima i prijatelja festivala. On je posebno istakao saradnju u okviru Mreže festivala Jadranske regije, koju čine Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma Beograd i Filmski festival Herceg Novi, u okviru koje su pripremljene selekcija na tvrđavi Forte mare i radionica za mlade filmske kritičare.

Kako bi pomogla Festival i omogućila da on ostane na visokom nivou, Opština Herceg Novi je ove godine, u okviru mogućeg aktivnije učestvovala, kazala je gradska sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Veliki broj selektovanih studentskih filmova daje razlog da verujemo u budućnost Filmskog festivala i kinematografije šireg regiona, poručila je selektorka, dramska spisateljica i scenaristkinja Maja Todorović, ističući da joj je drago što "kreativnosti nije manjkalo".

- Svi ti mladi ljudi su nastavili da se bave temama koje ih lično diraju, iskreni su u svom pristupu, istražuju ono što ih zaista zanima, što je njihovo okruženje i svet, ne bave se nametnutim temama već onim što su njihovi problemi. Iz toga proizlazi kvalitet ovih filmova - poručila je Todorovićeva.

Na Kanli kuli biće prikazani filmovi selekcije dugometražnog igranog filma, na Forte "Mare program" "Kino Evropa" i "Mreža festivala" Jadranske regije, u amfiteatru Dvorane "Park" studentski filmovi, u velikoj sali dvorane jugoslovenski klasici Zdravka Velimirovića i Živka Nikolića. U program su ušle i projekcije na Luštici, gde će biti prikazana četiri filma programa "Luštica riplej".

Foto V. Vujnović

Prateći programi su radionica za mlade filmske kritičare u okviru Mreže festivala Jadranske regije koja će biti održana u kući nobelovca Ive Andrića.

Festival će 7. avgusta zatvoriti film "Anet" Lea Karaksa, dok će uoči projekcije na Kanli kuli biti dodeljene nagrade. Novost su nagrade publike Adriatic Audience Award, u okviru selekcije Mreže festivala Jadranske regije i Plaketa "Zoran Živković" koja je deo glavne nagrade, ali i svojevrsna posveta producentu i višegodišnjem poslovnom direktoru festivala.

SELEKTORI I ŽIRI

SELEKTOR programa dugometražnog igranog filma i Kino Evropa je filmski reditelj Ivan Bakrač,u žiriju glavnog programa su Zlatko Vidačković (Hrvatska), Sali Saliji - Salini (Turska), Andamion Murataj (SAD - Albanija), Ivan Salatić (Crna Gora) i Tanja Bošković (Srbija). Studentske filmove ocenjivaće žiri u komesu Marija Nikčević (Crna Gora), Vuk Vuković (Crna Gora) i Igor Bošnjak (BiH).

Selektor i domaćin programa radionice za mlade filmske kritičare je reditelj Ivan Salatić, a predavači i mentori su filmski kritičari Vlado Petković (Srbija), Nino Kovačić (Hrvatska) i Mirza Skenderagić (BiH), dok je gostujući predavač Arman Fatić (BiH).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna