ŽIVOT KAO FILMSKA AVANTURA: Danas bi voljeni srpski glumac Vlasta Velisavljević napunio 95 godina

V. V. S.

28. 07. 2021. u 11:53

GLUMAČKA legenda Vlasta Velisavljević danas bi, da nije bilo pošasti korone, proslavio 95. rođendan.

ЖИВОТ КАО ФИЛМСКА АВАНТУРА: Данас би вољени српски глумац Власта Велисављевић напунио 95 година

Foto Ž. Knežević

Radovao bi se početku nove pozorišne sezone, snimao TV serije i filmove, usavršavao nove tehnologije i, naravno, produžavao vozačku dozvolu. Jer, za našeg najstarijeg aktivnog glumca, do poslednjeg dana putevi su bili "široki, carski": stizao je svuda gde su ga zvali, a dečačka radoznalost, smisao za humor i odsustvo ozlojeđenosti održavali su njegovu nepresušnu energiju i vitalnost. I sve to uprkos gorkim trenucima koji su ga pratili od dečačkih dana. Ostala mu je neostvarana želja da snimi film o sopstvenom životu.

Prvu platu zaradio je kao ložač u Elektrodistribuciji, pripadao je prvoj klasi Pozorišne akademije, a prvi put stao je na scenu 1938. u Rodinom pozorištu. U ratnim i poratnim godinama robijao je u niškom zatvoru, bio zatočenik logora u Dortmundu. Iz njega je uspeo da pobegne, ali ne i da prebegne posle Drugog svetskog rata u Ameriku. Za kaznu, odveden je u zatvor na Adi Ciganliji, što je bilo "ništa" prema njegovom trogodišnjem robijanju na Golom otoku. Mnogo je kurioziteta u glumčevom životu, između ostalih, više od četiri decenije igranja u kultnoj "Bubi u uhu".

Za sebe je u jednom od razgovora, za "Novosti", rekao da pošteno "silazi" u duboku starost i da ne zna koliko mu je još stepenica ostalo. Čekalo je našeg omiljenog glumca još stepenica ali ga je, nažalost, na njima sapleo kovid 19 - preminuo je 24. marta ove godine.

Sahranjen je na Svetski dan pozorišta, 27. marta, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Smehom protiv nedaća

- Ja sam sva ta svoja robijanja i nedaće, kad god je bilo moguće, posmatrao s komične strane. Uvek sam, u najsitnijem detalju, koristio trenutke radosti u životu. Pa i kada je o glumi reč. Nikada nisam posebno želeo neku ulogu - govorio je Vlasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)