MIRI BANJAC “STATUETA SLOBODE”: Filmski festival u Sopotu počeo sa fijakerima i vatrometom (VIDEO)

Tanjug

11. 07. 2021. u 21:38

FILMSKI festival u Sopotu večeras je otvoren tradicionalnim vatrometom i svečanim defileom fijakera sa filmskim ekipama ispred Centra za kulturu Sopot, gde će besplatne projekcije 23 filma u takmičarskoj konkurenciji trajati do zatvaranja manifestacije 17. jula.

МИРИ БАЊАЦ “СТАТУЕТА СЛОБОДЕ”: Филмски фестивал у Сопоту почео са фијакерима и ватрометом (ВИДЕО)

Foto D. Milovanović

Na otvaranju 49. "Sofesta", čiji je slogan "U predvorju jubileja", ispred bioskopske sale Centra otkriven je spomenik "Statua slobode", koja predstavlja višestruko uvećanu, adaptiranu verziju festivalske nagrade "Statueta slobode" vajara Miodraga Živković.

Pred brojnim građanima, "Sofest" je otvorio predsedsednik festivalskog odbora i opštine Sopot Živorad Milosavljević, koji je podsetio na predlog organizatora da "Sopot bude domaćin nacionalnog filmskog festivala, koji Srbija nema, a morala bi da ima".

-Pozivamo nadležne institucije i filmsku javnost da bar počnemo raspravu o tome i da se u razumnom roku donese najbolja odluka, naglasio je Milosavljević, nakon čega je počeo vatromet.

Počasne nagrade "Statueta slobode" za doprinos filmskoj umetnosti prilikom otvaranja "Sofesta" uručene su glumici Miri Banjac, i posthumno filmskoj i televizijskoj montažerki Veri Baronijan (1936-2021), koju su primili ćerka Marija i sin Vartan Baronijan.

Foto D. Milovanović

-Kada mene ne bude bilo, sve što sam dobila je lepo, imaće svoje mesto, ali najvažnije od svega je ono što će ostati u vama, u ljudima. To što sam uradila i što ste vi zapamtili, to je pobeda, rekla je Mira Banjac.

U čast glumice danas je otvorena izložba "Lica Mire Banjac" Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, autora Zorana Maksimovića, a u Centru će i 12. jula (13:00) biti održana panel diskusija "Mira Banjac - život za film ili sa filmom", uz počasne projekcije (15:00) njenih filmova "Zima" i "Ruski car".

Foto D. Milovanović

U muzičkom delu otvaranja festivala poznate filmske melodije izveo je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" sa prvakom opere Narodnog pozorišta Dragoljubom Bajićem, a nastupilo je i Kulturno-umetničko društvo "Kosmaj" iz Sopota.

Tokom sedam dana festivala u Centru za kulturu Sopot biće prikazana 23 takmičarska filma, a pošto prošle godine zbog pandemije nije bilo "Sofesta", njegov umetnički direktor Aleksandar Avramović ranije je najavio program kao "više nego reprezentativni uzorak dvogodišnje produkcije i umetničkih dometa srpskog filma".

Na otvaranju festivala prikazan je "Otac" reditelja Srdana Golubovića, a potom "Sutra je još uvek juli" Dejana Vlaisavljevića Nikta.

Foto D. Milovanović

Mira Banjac

Od sutra kreću prikazivanja filmova "Revolt", "Asimetrija", "Ajvar", "Sumrak u bečkom haustoru", "Vojna akademija 5", "Proleće na poslednjem jezeru", "Dnevnik Diane Budisavljević", "Četiri ruže" i "Ekipa",.

Takmičiće se i "Mamonga", "Moj jutarnji smeh", "A.S.", "Grudi", "Realna priča", "Prolećna pesma", "Jedini izlaz", "Oaza", "Živ čovek", "Vikend sa ćaletom" i "Lihvar".

Članovi žirija festivala reditelj Slobodan Skerlić, producent Milan Nikodijević i scenarista Jovan Marković odlučivaće o festivalskim nagradama za najbolji film, režiju i glavnu mušku i žensku ulogu.

Foto D. Milovanović

Nagrade žirija, kao i nagrada publike, biće uručene na svečanom zatvaranju "Sofesta" 17. jula, kada će kao poslednji u konkurenciji biti prikazan film "Ime naroda" reditelja Darka Bajića.

Na "Sofestu 2021" biće prikazana i po četiri filma van konkurencije i za najmlađe, a poseban dodatak manifestaciji ove godine su kratki filmovi mladih autora.

Filmski festival u Sopotu, koji organizuje Centar beogradskih festivala u saradnji sa Centrom za kulturu Sopot, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, a ovogodišnji slogan "U predvorju jubileja" podseća i najavljuje da će manifestacija naredne godine doživeti jubilarno 50. izdanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna