ODRASTANJE OBELEŽENO RATOM: Polovina predstava na Sterijinom pozorju proistekla iz romana

J. Simić

22. 06. 2021. u 11:45

POLOVINA od ukupno 10 predstava u takmičarskoj konkurenciji na 66. Sterijinom pozorju proistekle su iz romana, a po odabiru selektora Milivoja Mlađenovića.

ОДРАСТАЊЕ ОБЕЛЕЖЕНО РАТОМ: Половина представа на Стеријином позорју проистекла из романа

Foto BDP

Osim Nušićeve "Gospođe ministarke" i "Deoba" Dobrice Ćosića, publika Sterijinog pozorja u prva četiri dana festivala (koji će trajati do 26. juna) videla je još dve predstave čije je polazište bio upravo ovaj književni žanr - "Ako dugo gledaš u ponor", po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, kao i "Tiho teče Misisipi" rađenu po delu Vladimira Tabaševića istog naslova.

Objašnjavajući svoju fascinaciju Halilovićevim romanom koji, po oceni kritičara, zalazi do granica samih ljudskih sudbina - od porodične kletve, siromaštva porodica invalida, sina - narkomana i kćeri koja se bori za častan život - reditelj Zlatko Paković rekao je juče na okruglom stolu u Srpskom narodnom pozorištu da se predstava kao i roman zasniva na istinitim savremenim događajima u Novom Pazaru.

- Za mene je to romansirani oblik psihološkog istraživanja društva na bazi studije lične istorije jedne siromašne devojčice do njenog punoletstva - rekao je Paković koji je ovoj predstavi dao još jednu specifičnost: glumci Regionalnog teatra iz Novog Pazara su ujedno i dramaturzi.

Foto Pzorište Novi Pazar

Oni, a reč je o Anđeli Marić, Lemani Binjoš, Sandri Miljković, Rifatu Rifatoviću, Dušanu Živaniću, Harisu Šećeroviću i Vahidu Džankoviću, ističu zaključak koji se iz predstave nameće: ako se rodiš u siromašnoj porodici i ako si pošten, ceo život provešćeš u bedi radeći samo da bi se prehranio. Pozorište iz Novog Pazara, osnovano 2003. godine, prvi put je učesnik Pozorja.

I predstava Beogradskog dramskog pozorišta "Tiho teče Misisipi" reditelja Ivice Buljana, koji je sa Tabaševićem uradio i dramatizaciju, predstavlja priču o jednoj državi i veku. Ispričana je kroz odrastanje jednog mladića.

- Ovo je jedan od onih sižea koji govore o tome da je odrastanje na ovim prostorima za sve generacije, na žalost obeleženo ratovima - kazao je reditelj Buljan juče na okruglom stolu.

Glumice Branka Katić i Vesna Čipčić otkrile su da su imale "neke zanimljive magijske zadatke" te da je od prve probe do izražaja došla veština improvizacije koja je njih kao i ostale glumce ispunila poletom, a publiku je vodila kroz mnoštvo raznovrsnih emocija.

Sinoć je u nadmetanju za Sterijinu nagradu igrana predstava "Velika depresija" reditelja Marka Čelebića po tekstu Filipa Grujića (SNP/Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad), a večeras je na programu komad "Vitezovi lake male" u režiji Andraša Urbana, u izvođenju ansambla teatra "Deže Kostolanji" iz Subotice.

SAVIĆU NAGRADA ZA KRITIKU

STERIJINA nagrada za pozorišnu kritiku "Miodrag Kujundžić" uručena je juče ovogodišnjem dobitniku Slobodanu Saviću, novinaru i kritičaru RTS-a za tekst "Lična odgovornost i kolektivna propast" o predstavi "Gustav je kriv za sve" (koncept i režija Kokan Mladenović, Pozorište "Deže Kostolanji", Subotica). Tekst je objavljen u časopisu "Niti 12/13", 2020. Žiri je radio u sastavu Zoran Maksimović, teatrolog (predsednik), Simon Grabovac, književnik, i Miroslav Stajić, novinar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)