"OAZA" RAZBILA ZAČARANI KRUG PREDRASUDA: Sa akterima filma Marijanom Novakov i Valentinom Zenunijem, štićenicima doma "Sremčica"

Jelena Ž. Skenderija

13. 06. 2021. u 10:28

POČETAK svakog uspeha je želja i ništa nije nemoguće za onoga ko ima volju da pokuša. Njihova želja bila je beskonačna, a volja zadivljujuća. Marijana Novakov, Valentino Zenuni i Tijana Marković junaci su jedne nesvakidašnje priče koja ih je preko noći uzdigla do samih zvezda, a koju je reditelj Ivan Ikić na maestralan način predstavio u filmu "Oaza".

ОАЗА РАЗБИЛА ЗАЧАРАНИ КРУГ ПРЕДРАСУДА: Са актерима филма Маријаном Новаков и Валентином Зенунијем, штићеницима дома Сремчица

Foto Z. Jovanović

I možda bi ova priča bila slična priči mnogih drugih mladih ljudi, da njih troje nisu osobe sa mentalnim poteškoćama u razvoju. U filmu koji govori o ljubavi, trouglu adolescenata štićenika domova "Sremčica" i "Jabuka", glavne uloge poverene su upravo njima, mladima sa izraženim poremećajima u ponašanju, koji su stali rame uz rame sa profesionalcima Goranom Bogdanom i Marušom Majer. Podršku su im bezrezervno pružali njihovi vaspitači i direktorka Marina Vidojević.

Glavni glumci su "Oazu", nažalost, videli tek na beogradskoj, iako je ona svetsku premijeru imala na Venecijanskom festivalu još u septembru 2020, gde je nagrađena priznanjem za najbolji evropski film u selekciji "Dani autora." Na Festu je ponela nagradu "Beogradski pobednik", ali i priznanje kritičara "Nebojša Đukelić".

Tada su Marijana, Valentino i Tijana dobili priliku da se kao pravi profesionalci poklone publici. Marijana je za tu priliku prvi put u životu odenula haljinu i šnalicama sredila frizuru. Ti trenuci iz korena su promenili njen i život njenih "kolega", ali i svih ostalih iz začaranog kruga dece sa posebnim potrebama.

Marijana je dvadesetsedmogodišnja devojka sa srcem i dušom devojčice. Iz nje zrače razdraganost i pozitivna energija. Dok se raduje malim stvarima, dešavaju joj se velike. Od malih nogu je u "Sremčici", odrasla je uz vaspitače u domu. Brat Dragan i sestra Dunja takođe su u ustanovi, samo u "Jabuci". Obožava da priča o "Oazi", o snimanju, a otkriva nam i da joj veoma nedostaje cela ekipa, a najviše Maša, glumica Maruša Majer. Oduvek je želela da bude glumica, a vreme provedeno na snimanju ostalo joj je u sećanju pre svega kao divno druženje.

- Veoma sam bila srećna što su baš mene odabrali da budem Dragana u filmu - priča iskreno Maja, ne skidajući osmeh sa lica. - Valentino i ja smo se dopunjavali, a reditelj Ikić je najbolji čovek na svetu.

Govori ushićeno o aplauzu na premijeri, o ogromnoj bini, doterivanju sa vaspitačicama za ovaj događaj... Kako sama kaže, malo je reći da je srećna - presrećna je. Od nagrade koju je dobila poželela je muzičku liniju, garderobu, da ide sa drugarima na more. Želela bi da im se pridruži i Maša...

Obožava da gleda domaće filmove i serije, a najviše od svega ipak voli Crvenu zvezdu. Ispunila joj se nedavno želja da poseti "Marakanu" i upozna Milana Borjana, a za ostvarenje je najzaslužniji Dejan Đukić, šef tehničke službe u "Sremčici". Dobila je tom prilikom i dres, koji sada zauzima posebno mesto u njenoj sobi.

Valentino je ozbiljan mladić koji se ponosi celom ekipom sa filma, ali pre svega svojom "Sremčicom". Dugo je vežbao i pripremao se u radionicama pre snimanja, a kada je došao trenutak izbora glavnih glumaca sam se ponudio reditelju. Bez nervoze, bez straha, opušteno.

- Sve što mi nije bilo jasno pitao sam, a oni su imali strpljenja za sve nas - priča mladi glumac. - Najsrećniji smo, ipak, bili kada smo dobili nagradu. Svi smo se radovali. Posebno naša Marina.

Valentino odaje utisak mlade osobe koja uvek zna šta hoće. Ne dozvoljava da mu dani uzalud prolaze. Završio je školu, a sada pomaže deci u domu koja ne mogu samostalno da brinu o sebi. Želeo bi da se oproba u još nekom filmu.

Foto Z. Jovanović

Najponosnija je, čini se, Marina Vidojević, direktorka "Sremčice". Ne krije zadovoljstvo postignutim uspehom njene dece, ali i kolega vaspitača.

- Svi zajedno smo krenuli u jedan veliki izazov. Deci je pružena šansa, verovali smo u njih i uspeli su. Cela ova priča je pozitivno uticala na njih. Promenili su se. Maja je počela da se sređuje otkad je postala filmska zvezda i lepo je kada znaju da su poznati i važni. Film je težak, ali oni su sve izneli kao veliki i pravi glumci. Upečatljiv, jak, emotivan.

Smirena, nasmejana i strpljiva, Marina odgovara na svako njihovo pitanje. Zajedno nam se hvale šta sve imaju u domu - rekreativni klub, frizerski salon, fudbalski teren, cvećarsku i kompjutersku sekciju... Jednom rečju, kažu, imaju sve što niko drugi nema.

IZBORILI SMO SE ZA NjIHOVU VIDLjIVOST

- Ovo je veliki iskorak u sistemu socijalne zaštite, da deca koja su gotovo uvek bila u senci, stanu pod svetla reflektora i pokažu da mogu jednako, kao i svi ostali, da pruže svoj doprinos, pokažu svoje veštine, prikažu svoje umeće i razbiju zablude o osobama sa mentalnim poteškoćama u razvoju - kaže Marina Vidojević, direktor Doma "Sremčica". - Uspeli smo da se izborimo za njihovu vidljivost, da njihove kvalitete pokažemo svetskoj javnosti. Danas oni imaju priliku da koriste svoje talente, društvo ih prepoznaje i to je ogroman korak napred. Mnogobrojne nagrade dokaz su da uporan trud i rad daju rezultate. Ovo nije samo naša nagrada, ovo je priznanje za sve one koji su vežbali sa njima, verovali u nas i koji su nam bezrezervno pružali podršku.

ZALjUBLjENE U ISTOG MLADIĆA

U FILMU "Oaza", Marijana i Dragana su devojke sa posebnim potrebama. Po dolasku u ustanovu vrlo brzo su se sprijateljile. Neustrašive i drage, zaljubljuju se u istog mladića Roberta, zbog čega njihov odnos biva ugrožen. Život im se pretvara u opasnu igru žmurke sa ciljem da Roberta osvoje. Skrivanje od društva i brojne predrasude koje ih prate u životu otkrivaju u njima jedno novo osećanje čežnje za nezavisnošću i ljudskim kontaktom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)